Hoppa till huvudinnehåll

”Oj, var det faktiskt sådär?” - 100 år av förändring i Finland

Rubriken för Programmet Rivet ur arkivet
Rubriken för Programmet Rivet ur arkivet Bild: Yle Rubrik,rivet ur arkivet

Nu när Finland fyller 100 år finns Rivet ur arkivet programmen tillgängliga på Arenan, precis när du vill. Mycket av Finlands självständiga historia ryms med.

Rivet ur arkivet: Skärgårdsliv
Rivet ur arkivet: Skärgårdsliv Bild: Yle 6566 6607 000

Hype kring arkiv

I vår digitala värld öppnas arkiven. Alla är måna om att sortera metadata, digitalisera och göra arkiven tillgängliga för den stora allmänheten. Nabil Khatib från Al Arabiya News Channel konstaterade att de som jobbar med arkiven är den moderna historiens trädgårdsmästare och allt som sparas idag är ännu värdefullare imorgon.

Rivet ur arkivet får tittaren att tänka till eller hoppa till. Vi reflekterar över tiden som är och tiden som flytt. Vi dyker ner i arkivet och associerar fritt kring personer, årtal, citat och händelser. Var det verkligen sådär?

En svartvit bild av en man som tänder en cigarett
En svartvit bild av en man som tänder en cigarett rivet ur arkivet: tobak

Rökning, charterresor, sexualitet, revolt, foto, motion, homosexualitet, måltiden, telefonen, spårvagnen och vansinnet - vad döljer sig under tapeten och vad säger vi idag?

Åhå!

En hel värld öppnar sig!
”Rivet ur arkivet” presenterar förstås inte hela sanningen om ett fenomen, men det ger en känsla av hur vi har sett på ett fenomen under olika tidsperioder och det lockar fram minnen.

Mika D Rubanowitsch i tv-studion för Rivet ur arkivet
Mika D Rubanowitsch i tv-studion för Rivet ur arkivet Bild: Mika D Rubanowitsch TV-studio,mika d rubanowitsch
  • Till exempel om bilen där kvinnan först var osynlig, sedan ett lättklätt reklamobjekt, senare en förebild för många som en ovanligt förnuftig bilist
  • Eller om renlighet, där det självständiga Finland växte upp med tvål och vatten som främsta vapen mot sjukdom och död.
RIvet ur arkivet: Tidningen
RIvet ur arkivet: Tidningen Bild: Yle 6566 6608 000
  • Eller om opinionsbildaren dagstidningen som har vidgat våra vyer, förklarat världen, mobiliserat massor och skapat tillhörighet under hela 1900-talet.
  • Eller mångkultur, vem får komma och vem vill komma till vårt kalla land i norr?
Rivet ur arkivet: Mångkultur
Rivet ur arkivet: Mångkultur Bild: Yle mångkultur
  • Eller ovanan som i Finland enligt planerna skall vara ett minne blott år 2040:
Rivet ur arkivet:Tobak
Rivet ur arkivet:Tobak Bild: Yle 6558 2901 000
a wonderful visual and fast-paced plunge into the history of smoking in Finland.― The FIAT/IFTA Award Jury

Underbart visuellt och med full fart dyker Rivet ur arkivet ner i cigarettens historia./.../ Ett grafiskt, roligt berättande om en tid som flytt, en serie som till fullo drar nytta av vad Yles arkiv har att erbjuda

The serial has successfully used up to 90% of the program from the archive― The FIAT/IFTA Award Jury

Så stod de i juryns utlåtande när Rivet ur arkivet fick pris för “best use of archive” på International Federation of Television Archives FIAT / IFTAs konferens i Dubai med temat ”Keeping the Past Relevant”.

neon och natt i Dubai
neon och natt i Dubai Bild: Lotta Wigelius-Wulff Skyskrapor i Dubai,natt
Diplom för FIAT IFTA tävling för "best use of archive"
Diplom för FIAT IFTA tävling för "best use of archive" Bild: Lotta Wigelius-Wulff 2013,tävlingar,Diplomatiskt erkännande

Nu finns 30 delar Rivet ur arkivet tillgängliga på Arenan: Ta för dig med omsorg utvalt arkivmaterial paketerat i dagens snabba tempo. Här är några smakprov: