Hoppa till huvudinnehåll

Ordningsvakten som sparkade barn på Stafettkarnevalen var en nyhetsanka

Ordningsvakt på stadion.
Ordningsvakt på Stafettkarnevalen år 2013 (Arkivbild) Ordningsvakt på stadion. Bild: Yle/Rolf Granqvist stafettkarnevalen 2013

Uppgiften om att en vakt skulle ha sparkat barn på Stafettkarnevalen stämmer inte. Det var uppenbarligen en nyhetsanka som fick fart via ryktesspridning.

På Stafettkarnevalens webbsida skriver projektledaren Jan-Erik Eklöf att den skola vars elever berördes inte upplevde att det hade uppstått någon incident värd att notera.

Varken elever eller lärare upplever att de hade blivit dåligt bemötta och allra minst sparkade på.

Eventuellt är det någon utomstående som har misstolkat någon situation.

Den berörda skolan vill inte gå ut med sitt namn eftersom de inte upplever att det finns något att rapportera om.

Yle skrev tidigare att en ordningsvakt skulle ha blivit irriterad över att några barn inte förstod hennes finska och därför använt onödigt mycket kraft för att få barnen att flytta på sig.

Tydligen handlar hela händelsen om missförstånd och ryktesspridning och hela historien började leva sitt eget liv.

På basen av de felaktiga ryktena tog Stafettkarnevalens arrangör kontakt med säkerhetsbolaget som beslöt att avskeda den ifrågavarande säkerhetsvakten.

Jan-Erik Eklöf säger att man inte väntar på att en utredning av händelsen ska blir klar då det gäller barnens säkerhet. Beslut måste fattas genast.

Han beklagar att sådana missförstånd uppstår då det gäller ett glädjefyllt arrangemang som för samman hela Finland under jubileumsåret.

Den här artikeln är uppdaterad och korrigerad den 20.5 kl. 20:40. I den ursprungliga artikeln som stod det felaktigt i rubriken att ett barn skulle ha blivit sparkat av en ordningsvakt. Svenska Yle beklagar misstaget.

Läs mera:

Sparkar och nyhetsankor på Stafettkarnevalen - vad hände på karnevalen och Svenska Yles redaktion?

Svenska Yles rapportering om ordningsvakten som skulle ha sparkat barn på Stafettkarnevalen har väckt både frågor och kritik bland publiken. För att öppna upp processen för Svenska Yles del har vi satt ihop en tidslinje om hur rapporteringen gick till.