Hoppa till huvudinnehåll

Restaurangdagen gör comeback – ordnas igen fyra gånger om året

restaurangdag 2013
Restaurangdagen ger vem som helst möjlighet att vara krögare i en dag. restaurangdag 2013 Bild: YLE/Rose-Marie Sundström restaurangdag

I fjol meddelade organisatörerna att matkarnevalen i fortsättningen officiellt bara skulle ordnas en gång om året, i stället för fyra. Efterfrågan visade sig ändå vara så stor att man nu med nya, frivilliga krafter bestämt sig för att återgå till det gamla schemat.

Den första Restaurangdagen någonsin ordnades i Finland för sex år sedan. Evenemanget växte snabbt till ett globalt fenomen och hittills har över 27 000 popup-restauranger i 75 olika länder serverat mat till hungriga kunder. Ursprungligen ordnades matkarnevalen fyra gånger om året.

Somrig restaurangdag i Helsingfors
Sedan sin begynnelse år 2011 har Restaurangdagen blivit en global succé. Somrig restaurangdag i Helsingfors Bild: Tuomas Sarparanta restaurangdagen

I fjol meddelade organisatörerna att Restaurangdagen i framtiden skulle ordnas bara en gång om året. Tanken var att folk i stället skulle öppna egna popup-restauranger vilken dag på året som helst.

Folk saknar karnevalstämningen som uppstår då flera popup-ställen dyker upp under samma dag.

Nu har ett team av nya, frivilliga organisatörer ändå bestämt sig för att igen börja ordna en officiell Restaurangdag fyra gånger om året.

- Efterfrågan är fortfarande stor, folk saknar karnevalstämningen som uppstår då flera popup-ställen dyker upp under samma dag, säger Antti Tuomola, den enda av de ursprungliga organisatörerna som fortfarande är med i projektet.

restaurangdag 2013
Den helgrillade grisen i Berghäll i Helsingfors har blivit en av Restaurangdagens årliga traditioner. restaurangdag 2013 Bild: YLE/Rose-Marie Sundström restaurangdag

Det som kräver mest arbete är underhållet av webbplatsen, där information om alla världens popup-restauranger samlas.

- Nu har vi fått ihop ett bra team och vi kommer också att utveckla webbplatsen i framtiden. Man kommer bland annat att kunna boka bord på vissa popup-restauranger och också betala på förhand. Vi vill göra det så tryggt och säkert som möjligt för folk att omvandla sina hem till restauranger, förklarar Tuomola.

Under lördagens Restaurangdag öppnade popup-restauranger förutom i Finland också i bland annat S:t Petersburg, Montreal, Prag och Oslo. Nästa gång ordnas Restaurangdagen i augusti.