Hoppa till huvudinnehåll

Rouhani tog hem segern i presidentvalet i Iran

Hassan Rouhani vinkade till anhängare utanför en vallokal i Teheran på fredagen. 19.5.2017
Hassan Rouhani vinkade till anhängare utanför en vallokal i Teheran på fredagen. Hassan Rouhani vinkade till anhängare utanför en vallokal i Teheran på fredagen. 19.5.2017 Bild: AFP / Lehtikuva Hassan Rouhani,Iran

Den sittande presidenten Hassan Rouhani har vunnit presidentvalet redan i fredagens första omgång. Han fick 57 procent av rösterna uppger det iranska inrikesministeriet.

Valdeltagandet var ovanligt högt. Enligt det iranska inrikesministeriet deltog över 41 miljoner iranier i valet. Det ger ett valdeltagande på över 70 procent. På många håll måste vallokalerna hålla öppet ända till midnatt.

Det höga valdeltagandet ser ut att ha varit till den sittande presidentens fördel.

Då 99.7 av rösterna var räknade hade Rouhani fått 23,5 miljoner röster. Hans huvudmotståndare, den hårdfört konservative Ebrahim Raisi hade fått 15,8 miljoner röster. Det meddelade landets inrikesminister Abdulreza Rahmanfazli i statlig tv.

Ebrahim Raisi hälsar på sina anhängare vid ett valmöte.
Ebrahim Raisi Ebrahim Raisi hälsar på sina anhängare vid ett valmöte. Bild: EPA/ABEDIN TAHERKENAREH Iran,Ebrahim Raisi presidential campaign, 2017

Det krävdes att någon av kandidaterna får över 50 procent av rösterna för att valet skulle avgöras i den första omgången.

Presidentvalet i Iran sågs delvis som en folkomröstning om Rouhanis politik gentemot omvärlden.

Rouhani var en pådrivande kraft bakom kärnteknikavtalet med stormakterna sommaren 2015 som ledde till att en del av sanktionerna mot Iran hävdes.

Reformist utan löften om politiska reformer

Rouhani vill fortsätta att öppna landet mot omvärlden och locka utländska investerare till Iran.

Hans främste utmanare Ebrahim Raisi försökte utnyttja det faktum att den ekonomiska tillväxten i Iran inte fördelats jämnt och att ungdomsarbetslösheten ligger på omkring 30 procent. Den ärkekonservativa Raisi profilerade sig som de fattigas kandidat.

Rouhani - i motsats till Raisi - beskrivs som "moderat" och "reformist".

I valet stöddes han av den urbana medelklassen, men mest för han ses som ett bättre alternativ än de ännu värre alternativen.

Väljare i en vallokal i Teheran 19.5.2017
Väljare i en vallokal i Teheran 19.5.2017 Bild: EPA/ABEDIN TAHERKENAREH Iran,presidentval

De som deltog i eller stödde den "Gröna revolutionen", eller protesterna efter att den förre presidenten Mahmoud Ahmadinejad blev omvald sommaren 2009 har - åtminstone tillsvidare - gett upp vad gäller verkliga politiska reformer.

De nöjer sig med hoppet om ett allt öppnare Iran och en bättre ekonomi.

Exempelvis den amerikanska tidningen The Nation publicerade i veckan en intressant analys av hur den urbana medelklassen i Iran ser på sin situation idag.

Dessutom är den iranska presidentens maktbefogenheter mycket begränsade. Rouhani har inte ens lyckats få fängslade oppositionspolitiker frigivna.

Iran är ju en teokrati där den högste andlige ledaren ayatolla Ali Khamenei och utvalda delar av prästerskapet har den avgörande makten.

Källor: Reuters, AP, Yle, The Nation

Artikeln uppdaterades med de senaste siffrorna från inrikesministeriet klockan 13.00

Läs mera:

Ekonomin, kärnkraftsavtalet avgör då Iran väljer president

Den sittande presidenten Hassan Rouhani utmanas av den hårdföra ärkekonservativa troslärda Ebrahim Raisi. Trots att Irans försiktiga reformpolitik och öppnare förhållande till omvärlden kan stå på spel är det ekonomin som kan komma att avgöra valet på fredag.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes