Hoppa till huvudinnehåll

Sen vår problematisk för däckhandlare

Kaj Kuhlberg vid Teboil i Borgå byter vinterdäck på en kunds bil.
Arkivbild. Kaj Kuhlberg vid Teboil i Borgå byter vinterdäck på en kunds bil. Bild: Yle/Fredrika Sundén bildäckbyte

Det oberäkneliga vårvädret ställer till det inte bara för bilister i trafiken, utan också för däckhandlarna. Däckbytessäsongen har i år blivit både ovanligt sen och kraftigt förlängd.

- Vi är säkert tre veckor efter normal tidtabell. Ungefär tio procent av kunderna kör ännu med vinterdäck, säger däckhandlaren Kaj Lytz.

Lytz har trettio års erfarenhet av branschen och säger sig inte kunna minnas en sådan här vår och så här sen sommardäckssäsong.

Försenad säsong problematisk

För däckhandlarna är en ovanlig vår likt den vi fått uppleva i år problematisk på flera sätt.

De flesta däckhandlare använder sig av säsongsarbetskraft. Om säsongen flyttar på sig blir det svårt att få arbetskraft, eller så sitter däckhandlaren med flera säsongsanställda men inga kunder.

- Visst är det problematiskt då försäljningen inte går enligt plan, säger Lytz.

Böteslapp snart möjlig

Egentligen säger lagen att man inte får köra med dubbdäck efter första helgen efter påsk. Men polisen har alltid sett mera till vädret än till kalendern. Men nu börjar det snart vara dags för också de sista vårpessimisterna att byta till sommardäck.

- Vi frågar först vart bilisten är på väg. Ska man långt upp i norr behövs vinterdäcken ännu, säger överkonstapel Mika Palmunen vid Österbottens polisinrättning.

Polisen ger i första hand en muntlig eller skriftlig anmärkning till föraren om man ännu kör med dubbdäck.

- Ju längre våren och sommaren lider kan det bli aktuellt att skriva också andra sorters lappar, säger överkonstapel Palmunen.

Hanne Leiwo /Yle Pohjanmaa - Översättning Filip Stén.