Hoppa till huvudinnehåll

Snabbanalys: Finland–Sverige 1–4

Sverige firar mål.
Sverige till final - Lejonen till bronsmatch. Sverige firar mål. Bild: Lehtikuva Sveriges herrlandslag i ishockey,Världsmästerskapet i ishockey för herrar 2017

Den här förlusten svider garanterat i skinnet på de finländska spelarna. Mot ett lag av Sveriges kaliber har man inte råd att ta onödiga utvisningar, skriver Chriso Vuojärvi.

Avgörandet:

Sverige var i förarsätet under merparten av matchen, men det krävdes ett par korkade utvisningar av Lejonen för att svenskarna skulle göra det avgörande rycket. Utvisningar i offensiv zon har varit ett gissel för Finland i hela turneringen och det problemet blev bara värre i semifinalen.

Valtteri Filppula, Jesse Puljujärvi och Julius Honka tog varsin onödig utvisning i andra perioden och Sverige utnyttjade sina två första chanser i powerplay. Ridå.

Lejonen skulle sannolikt ha behövt en nästan perfekt insats för att rå på Sverige i kväll, men man fick inte ens chansen då utvisningarna förstörde matchen.

Det är okej att ta en utvisning om motståndaren har en målchans. Det är inte okej att ta utvisningar då man befinner sig 50 meter från det egna målet.

Utropstecknet:

Juhamatti Aaltonen gjorde sin bästa match i turneringen. Han spelade fram till Finlands kvittering och var pigg i offensiv zon. Men det där målet låter fortfarande vänta på sig. Är han tvungen att fundera hela sommaren på att han inte har gjort mål på ett halvt år?

Finland ska ha en eloge för hur man reste sig till kamp i tredje perioden. Inte en spelare gav upp.

Bör förbättras:

Förutom utvisningsbenägenheten då? Kvaliteten på skotten lämnade en hel del att önska. Men det handlar till stor del om bristfällig talang, så det kan man inte göra så mycket åt.

Underhållningsvärde:

Den främsta känslan strax efter matchen är frustration. Finland slarvade bort den lovande starten då man tog de där arma utvisningarna i andra perioden.

Vi får aldrig veta om Finland kunde ha rubbat Sverige om man haft mer is i magen. Knappast, men värt att minnas är att målchanserna fördelades nästan jämnt mellan lagen i spelet fem mot fem.

Snackisen:

Jesse Puljujärvis reaktion då Sverige gjorde 3–1. Han satt utvisad och visste att han får bära skulden för baklängesmålet.
Hoppa över Twitterpostning


Anton Strålmans tackling på Mikko Rantanen i tredje perioden var en pärla. Turneringens finaste?

Spelarbetyg

Tre stjärnor: Sebastian Aho – Det känns tjatigt att hylla 19-åringen i match efter match men han var igen hjärnan i Finlands offensiv.

Två stjärnor: Juhamatti Aaltonen – Starkt att stå för en så gedigen insats efter alla bekymmer han haft under våren.

En stjärna: Antti Pihlström – Stod precis som kedjekamraten Juhamatti Aaltonen för sin bästa match i turneringen.

Läs också