Hoppa till huvudinnehåll

Svenskar går åt Finland: VM:s tråkigaste lag, fartdödande, destruktiva och en skam för sporten

Finlands landslag under ett träningspass.
Tråkigt värre, lyder den svenska domen på frågan om Finlands spelstil. Finlands landslag under ett träningspass. Bild: Lehtikuva / Vesa Moilanen Världsmästerskapet i ishockey för herrar,Lauri Marjamäki

Svenska krönikörer har inte låtit sig imponeras av Finlands spel i årets ishockey-VM. Att Sverige tar sig till final vore en seger för sporten, skriver svenskarna.

Aftonbladets Mats Wennerholm låter sig inte förtjusas av Finlands spelstil.

– Det är ett spel som jag kritiserade redan när Djurgården började spela sin berömda 1-3-1-hockey i slutet av 1980-talet. Ett spel som bara går ut på att utnyttja motståndarnas misstag, kontra snabbt och sedan dra sig tillbaka och vänta ut laget man möter.

Redan efter Finlands andra match, den snöpliga 1–5-förlusten mot Frankrike, skapade Wennerholm rubriker då han skickade hälsningar till Finlands ishockeyförbund.

Sparka Marjamäki nu, mitt under turneringen. Rädda vad som räddas kan.

Wennerholm har inte låtit sig imponeras av det finska landslaget efter Frankrike-förlusten.

– Ett extremt styrspel som kan vara fruktansvärt effektivt, men samtidigt lika extremt tråkigt att titta på. Tempofattigt och långsamt.

– Finland är också VM:s tråkigaste lag, samma stämpel som drabbade Djurgården i SHL och New Jersey Devils i NHL, med deras berömda ”trap”. Med all rätt.

"Finland försöker söva motståndarna"

Expressens Sanny Lindström har själv spelat två VM-turneringar i Tre Kronor. Också han tycker att Finland spelar destruktivt.

Det kan inte ha undgått någon att Finland försöker söva motståndarna, döda farten och få de att tappa spelglädjen, humöret och sin intiativförmåga.

Samtidigt passar han på att ge USA:s förbundskapten Jeff Blashill en känga.

– Det kändes faktiskt som om detta på något märkligt sätt passerat förbi USA och coach Blashill.

Lejonen älskar att slå ur underläge

Sydsvenskans Kent Leijon Jönsson poängterar att Finland behöver hålla fast vid tråkhockeyn för att ha en chans.

– Med öppen gladhockey utfärdas nederlagsgaranti, det är finländarna plågsamt medvetna om. Därför är disciplin och mittzonsfälla nyckelorden.

– De finländska lejonen älskar förstås situationen. Att gå in i en semifinal som underdog mot arvfienden Sverige är ett drömläge värt sin vikt i gröna marmeladkulor. Med ett par lakritsbitar på toppen.

Katastrof om Sverige förlorar

Den tidigare norska profilen Espen Knutsen är Eurosports expertkommentator under VM.

– De vet att de har ett sämre lag än både USA och Sverige. Ska de dyka framåt kommer de att förlora. De spelar ju utifrån det manskap de har, sade Knutsen till NRK.

– Det är en katastrof för Sverige om de åker ut mot Finland. Men jag hoppas för sportens skulle att Sverige går till final. De spelar den bästa hockeyn, sade Knutsen.

Förstör sporten

Expressens Magnus Nyström sparar inte på krutet. Han skriver att Sverige måste slå Finland för hockeyns skull.

Det vore en skam för sporten om tråkiga Finland gick till VM-final.

Nyström menar att Finland försöker vinna genom en ultradefensiv ishockey.

– De finska matcherna har varit en uppvisning i hur man kan förstöra den här sporten.

Juniorerna prisas

JVM-guldet på hemmaplan för ett och ett halvt år sedan föll ändå Nyström i smaken.

– Finska JVM-mästarna med Patrik Laine i huvudrollen bjöd på en hockey som tillhör det mest underhållande jag sett under alla år i den här branschen. Så jag deppade inte över det svenska fiaskot i den turneringen, jag kände mig tacksam över att ha fått uppleva det finska laget.

För hockeyns skulle vore det viktigt att Tre Kronor vinner semifinalen.

I detta VM hoppas jag Tre Kronor utplånar dödgrävarhockeyn. Finland måste ut med dunder och brak.

– Det destruktiva får inte vinna över spelglädjen. Sverige måste vinna - för hockeyns skull.

Inget ont om Marjamäki

Enligt Nyström vågade Finland spela offensivt i vissa lägen i kvartsfinalen mot USA. Han tycker ändå att Finland inte har övergett sitt defensiva tänk.

– Inget ont om finske förbundskaptenen Lauri Marjamäki, som tagit detta dödgrävarlaglag till semifinal, det är på sitt sätt en bragd, men Rikard Grönborg måste ge förbundskaptenskollegan en riktig läxa på lördagskvällen.

Läs också