Hoppa till huvudinnehåll

Tre Kronor-legendaren Jörgen Jönsson: Finland kan sätta käppar i hjulet för långsamt Sverige

Jörgen Jönsson med pucken mot Finland.
Jörgen Jönsson, här i farten under den ökända OS-finalen i Turin 2006. Jörgen Jönsson med pucken mot Finland. Bild: All Over Press Jörgen Jönsson,Toni Lydman,Olympiska vinterspelen i Turin 2006

Spänningen stiger i Köln. Snart är det dags för ishockeyklassikernas ishockeyklassiker – Finlands Lejon mot Sveriges Tre Kronor. Ett rivalmöte som bjudit på många minnesvärda möten.

En spelare som varit med om flera stycken är den tidigare svenska landslagskaptenen Jörgen Jönsson. Ikonen förväntar sig en spännande match på kvällen.

– Så brukar det vara. Man har aldrig någon aning om hur det ska sluta. Jag hoppas självklart på Sverige, men man kan aldrig säga med säkerhet, konstaterar Jönsson till Yle Sporten.

Sverige har ett klart starkare lag till pappers och får också axla ansvaret som segerfavorit. Enligt Jönsson krävs det taktiska fullträffar av Marjamäkis Lejon för att Finland ska kunna gå till final.

– Defensiven har varit jättebra och det måste den vara också i kväll. De måste också hålla laget kompakt och inte bjuda Sverige på lägen. Dessutom har Finland jättebra tagit vara på alla lägen, det måste också lyckas mot Sverige, konstaterar Jönsson.

Sverige "för långsamt"

Sverige har ändå inte imponerat lika stort som man hade förväntat sig. Den NHL-späckade truppen har stundvis haft stora problem, vilket kan ha sitt ursprung i de höga kraven, menar Jönsson.

– Helt konkret har det stora problemet varit att spelet varit lite långsamt, lite omständigt anfallsspel, vilket har lett till att backarna hunnit hem. Mot Finlands kompakta försvar så måste man öka på farten, säger Jönsson.

I kvarten lyckades Finland få USA att fastna i den defensiva taggtråden och Jönsson befarar att Tre Kronor gör samma misstag.

– Chansen är ganska stor. Finland imponerade mot USA. Man har slutit sig samman efter all kritik under gruppspelet. Laget har bestämt sig för att spela tajt och intensivt tillsammans. Lejonen kan sätta många käppar i hjulet för Sverige, analyserar Jönsson.

Läs också