Hoppa till huvudinnehåll

Vansinniga utvisningar fällde Lejonen – Sverige klart för final

Kaos vid det finska målet.
Det blev stundvis kaotiskt vid det finska målet. Kaos vid det finska målet. Bild: Lehtikuva Harri Säteri,Gabriel Landeskog,Finlands herrlandslag i ishockey

En rivig inledning följd av slarviga utvisningar och en utebliven upphämtning. Finland klarade till slut inte av att rå på Tre Kronor. Det svenska laget säkrade segern i semifinalen tack vare två powerplaymål i den andra perioden.

Matchen började exakt så intensivt som alla hade förväntat sig. Finland satte direkt pucken mot Henrik Lundqvist och Oskar Osala åkte rakt på mål och skapade kaos i anfallszonen.

Efter några riviga minuter fick Sverige äran att inleda målskyttet i matchen. Niklas Bäckström vann en tekning i Finlands zon med 100–0 mot Jani Lajunen och Alexander Edler satte pucken säkert förbi Harri Säteri.

Finland var ändå snabbt med i matchen igen och Joonas Kemppainen prickade in kvitteringen på passning av Juhamatti Aaltonen före den första pausvilan.

Utvisningshelvete i den andra perioden

Fem minuter in i den andra perioden drog Finland igen på sig en onödig utvisning i den offensiva zonen. Valtteri Filppulas klubba fastnade i backens skridskor och kaptenen åkte ut för två minuter.

Det tog ändå inte länge för det risade svenska powerplayspelet att hitta rätt. John Klingberg förde upp Sverige till 2–1 efter bara sex sekunders spel i numerärt överläge.

Samma scenario utspelade sig igen under den andra perioden. Jesse Puljujärvi tog en bedrövlig utvisning i den offensiva zonen och Tre Kronor straffade Lejonen i powerplay – nu i form av William Nylander. Assisten gick naturligtvis till Nicklas Bäckström.

Men en tredje gång ville Lejonen inte ge sig. Julius Honka stod för Finlands tredje regelvidriga tilltag i den offensiva zonen för perioden – men den här gången stoppade Harri Säteri de farligaste skotten. 3–1 efter två perioder.

Rutinerat försvar av Tre Kronor

I ödesperioden tog det länge innan Lejonen kom igång. Först då den tredje perioden hunnit bli tio minuter gammal kopplade Finland ett grepp om matchen och lyckades pressa Sverige – men reduceringen uteblev.

I stället var det Joakim Nordström som punkterade matchen. En snabb kontring och ett sylvasst avslut från liten vinkel förde upp Sverige till 4–1.

Finland möter därmed Ryssland i bronsmatchen i morgon, som går av stapeln klockan 17.15. Finalen mellan Sverige och Kanada kör igång klockan 21.45.

Sverige – Finland 4–1 (1–1, 2–0, 1–0)

01.49 1-0 Edler (Bäckström)
04.45 1-1 Kemppainen (J Aaltonen)
24.36 2-1 Klingberg (Ekman Larsson) PP
34.52 3-1 Nylander (Bäckström) PP
53.52 4-1 Nordström (Kruger,Hedman)

Läs Yle Sportens livechatt här!

Läs också