Hoppa till huvudinnehåll

Discgolfen växer så det knakar – öl & häng i skogen eller en idrott?

Myteriets gäst
Samuli Mykkänen njuter av att spela discgolf. Myteriets gäst Bild: Yle/Björn Karlsson discgolf,samuli mykkänen

Visste du om att Finland är ett av världens bästa länder på discgolf? Vi tog oss ett snack med discgolfspelaren Samuli Mykkänen om vad det är som gör discgolf så populärt.

Det finns hundratusen discgolfutövare i Finland och över femhundra banor och femtusen licensspelare i landet. Samuli Mykkänen, du är en av dessa licensspelare. Varför är discgolf så populärt i Finland?

– Jag tror att det är för att vi har så mycket utrymme i våra skogar, det är en billig sport och det är väldigt lätt att etablera en mindre park i en större skog. Och så gillar finländare att vara ute.

Kan det ligga något i att Finland alltid har varit ett kastfolk?

– Det har jag inte ens tänkt på, men jag har faktiskt stött på spjutkastaren Tero Pitkämäki på banan någon gång så att kanske den tesen stämmer!

Varför började du själv med discgolf?

– Det var år 2011 som en av mina goda vänner sade att jag skulle komma med honom på en testrunda i Mejlans. Till en början tyckte jag att det var en lite konstig sport, eftersom jag själv spelade golf på den tiden. Men efter några gånger ute på banan så blev jag fast och det är en av de bästa sporterna jag någonsin har testat på.

christian bremer med frisbeen
Olika sorters discar. christian bremer med frisbeen Bild: Yle/Stefan Härus hornhattula frisbeegolf

Jag har försökt kasta vanlig disc flera gånger, men är usel. Hur lång tid tar det att bli bra?

– Hela livet. Nä, men vanliga discar kastar man på ett annat sätt än i discgolfen och med discgolfdiscs. Man kastar på tre olika sätt inom sporten och alla hittar sitt eget sätt. Om du sedan gillar sporten så blir det lättare att spela.

Hur ofta spelar du?

– Tre till fyra gånger i veckan.

Du tävlar också en hel del - kan jag också börja tävla?

– För det första så måste du ha en licens. Du måste vara medlem i en klubb. Efter det är det bara att anmäla dig till tävlingar på nätet. I dagsläget har vi väldigt många spelare men kanske inte tillräckligt med banor och tävlingar. Därför kan det vara lite svårt att komma med på de största tävlingarna i exempelvis Helsingfors, eftersom det finns så många spelare.

Bild: Yle/ Patric Westerlund discgolfare,Raseborg,Ekenäs

Kan man leva på att spela discgolf?

– Topp-tre spelarna i världen lever inte bara på discgolf utan de lever på discgolf och sponsorpengar. Grenen växer, sponsorpengarna växer men i Finland har vi inte ännu någon spelare som bara kan leva på detta.

Är discgolf en publikidrott?

– Absolut!

Är du säker på att jag skulle tycka att det skulle vara roligt?

– Om du har prövat själv så tycker jag att du bra kan komma och kolla. Om du inte har prövat så är det ingen wow-upplevelse. Nästa vecka (red. anm. 25-27:e maj) går faktiskt Europas största discgolfturnering av stapeln i Helsingfors och i Sibbo. Om man vill kan man bekanta sig med sporten då. Själv kommer jag också att tävla där.

Tonåringar som röker och dricker öl.
Är discgolf en orsak att ta det lugnt i skogen och dricka öl? Tonåringar som röker och dricker öl. Bild: Yle/Tiina Karjalainen alkohol

Min egen fördom mot discgolf är att det mera är en orsak att hänga i skogen och dricka öl med sina vänner - stämmer det?

– Så har väl de flesta börjat. Och det är kanske den här detaljen som fått folk att gå från vanlig golf till discgolf. Du kan lätt ta dig till banan med cykel, du kastar lite disc och dricker några kalla öl och har kul med kompisarna och så cyklar du hem igen. Samtidigt är det den här detaljen som också gett ett lite felaktigt rykte till discgolfen, att det bara skulle vara hippies som håller på med idrotten. Så är det inte.

– Nästa höst ska Jorois gymnasium starta en discgolflinje och flera andra skolor ger också möjligheter till de killar och tjejer som spelar på hög nivå att utöva idrotten på skoltid.

Hur fysiskt tungt är det att kasta?

– Många tror att det inte alls är tungt, men du har 18 hål och du går ungefär 3-4 kilometer per bana. Dessutom är det en hel del mentalt arbete. Du har trettio sekunder på dig att kasta då det är din tur och då är du väldigt koncentrerad. Det är både fysiskt och psykiskt tungt och jag är helt färdig då jag kommer hem från en runda.

Ett av Finlands Discgolfförbunds mål för år 2022 är att få fler kvinnor till sporten. Varför är discgolf en mansdominerad gren?

– Jag kan ha fel, men jag tror att en av orsakerna är att det är en kastsport. Och på något sätt kan det skrämma bort kvinnorna, men jag har sett flera kvinnor kasta mycket längre än jag så det är absolut ingen manssport.

Måste det vara dam- och herrtävlingar eller kan man tävla tillsammans?

– Man kan bra tävla tillsammans och så är det oftast. Men tydligen är tröskeln högre för kvinnor att komma med, då de kan tänka att de inte kastar lika långt och så vidare. Men allt det där är struntprat, kom med och testa så vet du hur det känns.