Hoppa till huvudinnehåll

NYT: Kina dödade minst ett dussin CIA-källor

En städare sopar CIA:s symbol på golvet i foajén vid CIA-högkvarteret i Langley.
En städare sopar CIA:s symbol på golvet i foajén vid CIA-högkvarteret i Langley. Bild: Dennis Brack/EPA cia

Mellan slutet av 2010 och slutet av 2012 dödade den kinesiska regeringen minst ett dussin av CIA:s hemliga källor i Kina. Andra kastades i fängelse. Enligt New York Times lyckades Kina lamslå USA:s spionverksamhet i landet bara på ett par år.

New York Times baserar sina uppgifter på intervjuer med tio anonyma nuvarande och tidigare tjänstemän inom den amerikanska underrättelseverksamheten.

De beskriver det som hände i Kina mellan slutet av 2010 till slutet av 2012 som den värsta störningen i amerikansk underrättelsevärksamhet "på årtionden".

2010 hade USA lyckats bygga upp ett bra spionnätverk i Kina, med underrättelsekällor "djupt inne i byråkratin i Peking". En del av dem var kineser som tröttnat på korruptionen.

En källa sköts ihjäl framför ögonen på sina kolleger

I slutet av 2010 började informationsflödet plötsligt sina och i början av 2011 började CIA:s källor försvinna.

Enligt NYT dödades alltså minst ett dussin av CIA:s källor i Kina fram till slutet av 2012.

En av de här personerna ska ha skjutits till döds mitt framför sina kolleger inne på en gård till en kinesisk regerinsbyggnad.

Utöver de som dödades, uppger två av NYT:s källor att ytterligare mellan sex och åtta CIA-spioner kastades i fängelse.

CIA har försökt återuppbygga sitt spionnätverk i Kina sedan början av 2013, men det är dyrt och tidskrävande. Samtidigt har Kina bedrivit "aggressiv" spionverksamhet mot USA.

Ingen enighet om vad som gick fel

Enligt NYT är man fortfarande oense inom CIA om hur CIA-källorna i Kina avslöjades.

En falang är övertygad om att det fanns en mullvad inom CIA som förrådde USA. Det finns en person som länge misstänktes för det här, men det fanns inte tillräckligt starka bevis mot honom.

Andra hävdar att Kina lyckades hacka det hemliga system som CIA använde för att kommunicera med sina källor.

En del säger att CIA helt enkelt slarvade med säkerhetsdetaljerna. Exempelvis ska CIA-anställda ha upprepat sina rutiner allt för ofta och träffat sina källor på samma platser gång på gång.

Enligt NYT betraktar CIA Kina som en av sina allra högsta prioriteter, men landets omfattande säkerhetsapparat gör det svårt för västländer att skaffa källor där.