Hoppa till huvudinnehåll

Snabbanalys: Finland–Ryssland 3–5

Nikita Kutserov och Julius Honka i närkamp under ishockey-VM 2017
Ryssland manglade Lejonen i två perioder. Nikita Kutserov och Julius Honka i närkamp under ishockey-VM 2017 Bild: Sascha Steinbach / EPA / All Over Press Nikita Kutjerov,Julius Honka

Det såg ut att bli en utskåpning. Men Lejonen visade prov på stort hjärta då man reste sig till kamp i slutperioden, skriver Chriso Vuojärvi.

Avgörandet:

Ryssland var bättre. Mycket bättre. I 39 minuter. Men en ishockeymatch pågår i 60 minuter.

Under andra perioden var Ryssland så överlägset att man kunde ha arrangerat en konstutställning vid det ryska målet.

Men Ryssland tog plattan från mattan och bjöd Lejonen in i matchen. Finland kom ganska nära men var i ärlighetens namn aldrig jättenära att kvittera.

Sett över hela matchen var det en rättvis seger för Ryssland.

Utropstecknet:

Finland spelade inte vackert under en stor del av VM-turneringen, men ingen kan beskylla Lejonen för att man inte skulle ha kämpat.

Också i dag slet man till det bittra slutet och det ska man ha en eloge för. Mer än så kan man inte kräva.

Underhållningsvärde:

Ryssland bjöd på mål som var som hämtade från den gamla Sovjet-skolan. Finland bjöd på en comeback. Det blev hyfsat spännande till slut.

Jag ger matchen tre skinnmössor av fem möjliga.

Snackisen:

Ryssland spelade bländande ishockey under långa stunder. I bronsmatchen och i hela turneringen.

Mentalt verkar laget däremot svajigt. I semifinalen tappade man en 2–0-ledning och i bronsmatchen höll man på att sjabbla bort en 4–0-ledning.

Spelarbetyg

Tre stjärnor: Sebastian Aho – Superlativerna börjat ta slut. Killen är bästa finländare i match efter match och leder med exempel.

Två stjärnor: Mikko Rantanen – Redan nu en stor ledare. Lätt att se varför folk drar parelleller mellan Rantanen och Tuomo Ruutu. Saldot 1+1 i kväll.

En stjärna: Mikko Lehtonen – Har fått oförtjänt lite uppmärksamhet under turneringen. Varit en av Finlands bästa backar och idag fick han belöning i form av ett mål.

Läs också