Hoppa till huvudinnehåll

Solig säsongsstart med Skäri Open i Pargas

Matglada besökare på Skäri Open.
Matglada besökare på Skäri Open. Matglada besökare på Skäri Open. pargas

Sommarsäsongen fick en rivstart på lördag i Pargas då Skäri Open ordnades för andra gången.

Jämfört med förra årets regniga historia, så konstaterade arrangörerna att årets upplaga var en succé på många plan redan innan dagen ens var över.

- I fjol gick vi med regnrock och paraply, i dag så får vi klä oss i t-shirt och shorts, skrattar Susané Rosenqvist, där hon sitter i skuggan på festivalområdet.

Försäljningsstånd på Skäri open.
Försäljningsstånd på Skäri open. Pargas,skäri open

Konceptet att inleda sommarsäsongen på det här sättet är något man kommer att fortsätta med.

- Idén var ju att rikta in oss dels på våra sommargäster som är här hela sommaren. Att de skulle komma hit och titta vilket utbud som finns, för att få dem att handla mer lokalt, både på matsidan, men också få dem att använda sig av våra lokala företag. Säsongen här är jättekort, så därför är det är de här "långboarna" som jag bruka säga, som vi borde få att använda de här lokala utbuden som vi har.

Barn som kör med leksakstraktorer.
Det var också fart på barnen i gästhamnen. Barn som kör med leksakstraktorer. Pargas,skäri open

Nästa år kommer man också att satsa på att vara i gästhamnen.

Korvar, blommor och hantverk

Mathantverkaren och bärodlaren Margot Wickström har haft hand om planeringen av matmarknaden och hon är mer än nöjd, säger hon själv då hon blickar ut över festivalområdet.

- Det var ju med lite blandade känslor man började med det här, för det regnade ju i fjol och vi var inte så många och det är alltid lite svårt att köra igång ett helt nytt evenemang. Men i år har vi faktiskt elva lokala matförsäljare på plats och det är helt fantastiskt! Vi har en otrolig bredd på produkterna.

Försäljningsstånd på Skäri open.
Försäljningsstånd på Skäri open. Pargas,skäri open

Och visst är det det, flera lokala nöt- och lammköttsproducenter, fiskförsäljare och plättar gjorda på lokalaråvaror, olika drycker och annat mathantverk till salu samt också caféverksamhet vid flera stånd från hela skärgården. Dessutom finns det andra hantverksprodukter och blommor till salu och båtar i hamnen att bekanta sig med.

Bornemanns musteri och festivalbesökare på Skäri Open.
Mathantverkare av olika slag presenterade sig. Bornemanns musteri och festivalbesökare på Skäri Open. pargas

- Och som du ser: det är fullt vid borden, folk sitter här länge, träffar sina vänner och trivs, fortsätter Wikström.

"Nu har sommaren äntligen kommit"

Och visst var besökarna också på gott humör. Vädret var det stora samtalsämnet för dagen.

- Det är jättefint när sommaren äntligen har kommit! Och det är jätteroligt när det en gång händer något och att det kommer folk.

Det säger Marianne från Karis, som är fritidsboende på Attu. Hon bär liksom många andra besökare omkring på en grön hink med information om skärgårdens olika företagare och tjänster, som delades ut på festivalen.

plasthinkar
De gröna plasthinkarna var populära. plasthinkar Pargas,skäri open

Brita-Stina och Sune Jungar från Åbo är också ute med barnbarnen. De har också bekantat sig med matutbudet.

- Det var många portioner Naguplättar som gick ner! Och vi har köpt lite rökt fisk från Sattmark. Vi njuter, väldigt lyckat, säger de.

- Nog är det bra att det ordnas det här, och att det kommer folk och att det är fint väder, säger Pargasbon Tor, som kommit till gästhamnen med Birgitta.

Matområdet med gäster på Skäri Open.
Pargasborna Birgitta och Tor njöt av solen och maten. Matområdet med gäster på Skäri Open. Pargas,pargas

- Egentligen var vi inte alls på väg, men vi kom för att äta, berättar hon. På menyn stod hamburgare med potatis och coleslaw - riktigt gott, fortsätter hon.

FBK:arna gav ytterligare färg

Det som också gav färg åt dagen var de 260 brandmän som samlats i Pargas för Finlands Svenska Brand- och Räddningsförbunds årliga kongress under veckoslutet.

En Ford Thames-brandbil
Lielax FBKs Ford Thames-brandbil från 1951 En Ford Thames-brandbil lielax fbk

Förutom att det fanns flera både nyare brandbilar på plats fanns det också några riktiga pärlor, Nagu FBK:s "Austin" från 1950-talet och Lielax FBK:s Ford Thames från 1951.

Släckningsutrustningen inne i en Ford Thames brandbil.
Släckningsutrustningen i Ford Thames-brandbilen. Släckningsutrustningen inne i en Ford Thames brandbil. brandbilar,lielax fbk

- Eftersom vi också är en frivillig verksamhet så är det är riktigt lämpligt att vi också är här i dag, säger Kaj-Johan Karlsson, ordförande för Åbolands brandkårsförbund.

FBK-tävlingar i Pargas.
FBK:arna tävlade under eftermiddagen. FBK-tävlingar i Pargas. Pargas,skäri open

Under dagen avgjordes också de nationella tävlingarna för Finlandssvenska brandkårer, som samlade mycket publik på Bantisplan.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland