Hoppa till huvudinnehåll

Teatergarderobens grand lady ser till att stjärnorna lyser

Maggi Ahlfors med en massa kläder i flera rader hängande bakom sig.
Maggi Ahlfors väntar på att få lite mera rum i källaren för teaterkläderna. Maggi Ahlfors med en massa kläder i flera rader hängande bakom sig. Bild: Yle/ Tiina Grönroos teater,Garderob,Karis,Raseborg,margareta ahlfors

I en källare i Karis finns över 5 000 klädesplagg. Här finns bland annat medeltida förkläden, frackar, klänningar och prästrockar.

Ett av de snyggare plaggen är en skir, gråblå klänning som Lady Marian bar när hon mötte Robin Hood i Sherwood eller egentligen Raseborgsskogen.

En klänning i silvergrått med gulddekor och ett tungt halssmycke i "guld" med guldblommor. Teaterdräkt till Lady Marian i pjäsen Robin Hood
Lady Marians klänning och smycken finns i Ungdomsringens teatergarderob. Klänningen är mycket vacker. En klänning i silvergrått med gulddekor och ett tungt halssmycke i "guld" med guldblommor. Teaterdräkt till Lady Marian i pjäsen Robin Hood Bild: Yle/ Tiina Grönroos teater,Garderob,Karis,Raseborg,Lady Marian,Robin Hood,klänning

- För att inte behöva sitta, så kan man göra något, säger Karisbon Maggi Ahlfors.

Det är också Maggi i ett nötskal.

Hon har varit aktiv i amatörteatersammanhang i över 40 år.

Hon är en av eldsjälarna i Västnyländska ungdomsringen, en förening lika gammal som självständiga Finland.

Ungdomsringen fungerar som en slags takorganisation för många västnyländska ungdoms-, hembygds- och kulturföreningar.

För många är Västnyländska ungdomsringen också synonymt med Raseborgs sommarteater.

Vi har fått gamla prästrockar som prästerna själva har gett

Maggis grej har blivit att ta hand om Ungdomsringens teatergarderob. Den är stor och betjänar många teatrar.

Nu har också privatpersoner hittat den här skattgömman som finns i Tryckeriteaterns källare i Karis.

- Kläderna har kommit hit via olika omvägar. Många har donerat gamla kläder från mormors tid, en del kläder har vi köpt på loppis och så har vi fått gamla prästrockar som prästerna själva har gett, säger Maggi.

Alla kläder hänger i snygga rader, många enligt vissa färger och förstås enligt vad det är för klädesplagg.

Efterhand som det kommer nya kläder till Ungdomsringen går Maggi Ahlfors igenom dem.

Hon synar, lappar, tvättar och numrerar alla plagg.

På väggarna i den rätt trånga källaren finns plastlådor, alla prydligt försedda med textlappar om vad de innehåller.

Här finns lådor med korsetter, nattlinnen, randiga t-skjortor, blommiga sjalar, andra sjalar, mamelucker och höftringar.

Vad är höftringar?

- Man sätter ringen runt midjan, under klänningen för att få lite större höfter och mera omfång, säger Maggi.

Saara Kantanen, kostymör på Raseborgs sommarteater 2017 med stetsonhatt på huvudet och en ljusblå jeansskjorta draperad framför sig.
Saara Kantonen är kostymör vid Raseborgs sommarteater 2017. Här är kläder som ska vara med i musikalen Footloose. Saara Kantanen, kostymör på Raseborgs sommarteater 2017 med stetsonhatt på huvudet och en ljusblå jeansskjorta draperad framför sig. Bild: Yle/ Tiina Grönroos teater,Garderob,Karis,Raseborg,Kostymör,västnyländska ungdomsringen

Under årens lopp har Västnyländska ungdomsringens teatergarderob blivit känd i hela Svenskfinland.

Förutom att teatergrupperna i Västnyland söker sig hit för att botanisera bland siden, sammet, säckväv och läder har också teatrar bland annat på Åland och i Närpes besökt källaren i Karis.

Läderstövlar/boots i en hög. I en papplåda finns olika läderbälten. Accessoarer till teaterkläder.
Bälten och boots till Footloose. Läderstövlar/boots i en hög. I en papplåda finns olika läderbälten. Accessoarer till teaterkläder. Bild: Yle/ Tiina Grönroos teater,Garderob,Karis,Raseborg,bälten,stövlar,läderstövlar

- Numera hyr vi också ut kläder till privatpersoner. Det har blivit poppis med maskerader och fester med temaklädsel, berättar Maggi.

Unga pojkar som behöver hyra frack till gymnasiernas Gamlas dans brukar komma till Maggi som hjälper dem att välja rätt storklek och också hur man klär på sig en frack.

Hyran på kläderna är ytterst moderat, man kan nog säga billig, men i stället vill Maggi Ahlfors att kläderna ska returneras tvättade och förstås i samma skick som när de lånades ut.

- Det händer nog ändå ibland att skjortorna kommer smutsiga tillbaka, säger Maggi.

Maggi Ahlfors gillar att pyssla och syssla i teatergarderoben. Här tillbringar hon i medeltal fyra till fem timmar i veckan.

Det kommer ofta människor hit för att prova kläder och då måste Maggi vara på plats.

Hon är också den som på fem röda sekunder kan plocka fram det som behövs.

En hatt i rött, gult och blått. Sydd i filttyg. en hatt som narrar använde sig av i gamla hov. Elle jokrar.
Behöver någon den här hatten? En hatt i rött, gult och blått. Sydd i filttyg. en hatt som narrar använde sig av i gamla hov. Elle jokrar. Bild: Yle/ Tiina Grönroos teater,Garderob,Karis,Raseborg,hattar,narrar,margareta ahlfors

Egentligen brukar Maggi plocka fram olika förslag. Vid behov bläddrar hon i böcker eller kollar på internet för att hitta den rätta, tidtypiska klädseln.

- I sommar ska det hållas någon tillställning med medeltida tema och det har nog varit en utmaning. Här finns en del som kan passa in, men inte ändå så mycket.

Maggi Ahlfors med stetsonhatt, Tiina Grönroos med röd pillerburk/hatt på huvudet
Hattprovning ... Maggi Ahlfors med stetsonhatt, Tiina Grönroos med röd pillerburk/hatt på huvudet Bild: Yle/ Tiina Grönroos teater,Garderob,Karis,Raseborg,hattar,tiina grönroos
Maggi Ahlfors med stetsonhatt, Tiina Grönroos med röd pillerburk/hatt på huvudet, båda skrattar.
... jo morjens! Maggi Ahlfors med stetsonhatt, Tiina Grönroos med röd pillerburk/hatt på huvudet, båda skrattar. Bild: Yle/ Tiina Grönroos teater,Garderob,Karis,Raseborg,hattar,tiina grönroos

Några stora sömnadsprojekt såsom festklänningar åtar sig Maggi inte att sy, men det händer att hon tar fram symaskinen och fixar till mindre saker, som förkläden.

Vad får du ut av det här frivilligjobbet, förutom en liten, symbolisk ersättning?

- Jag får träffa så många intressanta människor och vi brukar prata om gamla, roliga minnen. Jag blir också hela tiden bekant med nya människor som hittar hit för att berätta om sina teaterprojekt. Man lever nog på alla kontakter och minnen.

T-skjortor med reklamtryck över tidigare års pjäser på Raseborg. Skjortorna hänger ner från taket
De här t-skjortorna påminner om gamla teaterproduktioner på Raseborg. T-skjortor med reklamtryck över tidigare års pjäser på Raseborg. Skjortorna hänger ner från taket Bild: Yle/ Tiina Grönroos t-skjorta,teater,Garderob,Karis,Raseborg,margareta ahlfors

En sak är i alla fall säker, Maggi Ahlfors är eldsjälen som jobbar bakom kulisserna.

Med sitt engagemang ser hon till att stjärnorna på scenen får lysa. Då är hon nöjd. Speciellt om hon inte behöver sitta stilla och bara se på.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland