Hoppa till huvudinnehåll

Åboländskt vårdbolag diskuteras i Pargas

En läkare undersöker ett barn med stetoskop.
En läkare undersöker ett barn med stetoskop. Bild: Denis Closon Stetoskop,läkare,hälsovård,barnsjukdomar,sjukvård,sjukskötare,lungsjukdomar

Diskussionen om att grunda ett åboländskt vårdbolag tar fart i Pargas på måndagen. Då behandlas projektplanen för ett åboländskt vårdbolag i stadsstyrelsen.

Stadsstyrelsen ska ta ställning till om projektplanen ska godkännas . Om planen godkänns, fortsätter utredningarna i frågan.

Ett ja från stadsstyrelsen till projektplanen betyder inte automatiskt att staden går in för att grunda ett vårdbolag, säger Pargas stadsdirektör Patrik Nygrén.

Pargas stadsdirektör Patrik Nygrén
Patrik Nygrén. Pargas stadsdirektör Patrik Nygrén Bild: Yle/Johanna Ventus stadsdirektör patrik nygrén

- Det här är ett tvåstegspaket. Beredningen siktar nu på att skapa ett underlag för att kunna fatta ett beslut om att antingen bilda eller inte bilda ett bolag. Före det behövs klara riktlinjer och planer för hur bolaget ska se ut, säger Nygrén.

Lagförslaget om valfrihet inom vården presenterades i början av maj. Då tog också vårdreformen ett stort steg framåt. Därför finns det nu förutsättningar för ett förberedande arbetet kring ett eventuellt tvåspråkigt vårdbolag, konstaterar Nygrén.

Åbolands sjukhus i Åbo
Åbolands sjukhus i Åbo Bild: Yle/Nora Engström åbolands

- Det handlar om att bereda ett ärende som gäller bolagiseringen av tvåspråkig social- och hälsovård i Egentliga Finland. Nu är det upp till varje kommun som berörs att fatta ett beslut i frågan, säger Nygrén.

Vilken typ av service ska vårdbolaget erbjuda?

Efter vårdreformen får inte kommunerna längre erbjuda social- och hälsovård. Därför har ett åboländskt vårdbolag lyfts fram som ett alternativ för att trygga den tvåspråkiga vården i Egentliga Finland. Meningen är att verksamheten och de anställda går över till det tilltänkta vårdbolaget.

Bland de instanser som är med i utredningen av ett tvåspråkigt vårdbolag finns bland annat Pargas stad, Kimitoöns kommun, Åbo stad och Åbolands sjukhus, som alla ska säga sitt om vårdbolaget.

Vilja tjänster som vårdbolaget kan komma ett erbjuda är också föremål för utredning, säger Patrik Nygrén.

Munhygienist på sin mottagning
Ska tandvård inkluderas i vårdbolaget? Munhygienist på sin mottagning Bild: Mikael Crawford/Yle tandläkare,munhygienister,tandhygien,Tand- och munhygien

-Preliminärt tänker vi oss att det ska vara ett bolag med en bred verksamhet. Förutom primärhälsovården talar vi tex om äldreboenden, en del specialsjukvård och munvård. Men det här är den typen av frågor som vi måste utreda, säger Nygrén.

Meningen är att utredningsarbetet är klart vid årsskiftet och då ska ett linjebeslut fattas. De konkreta planerna för ett tvåspråkigt vårdbolag i Egentliga Finland kunde i så fall presenteras på sommaren 2018.

- Den verksamhet som vi nu har inom social- och hälsovården kommer till 90 procent att övergå till vårdbolag. Det kommer man inte ifrån, säger Nygrén.

Läs också