Hoppa till huvudinnehåll

Amnesty kritiserar massuppsägningar i Turkiet

Kvinna protesterar mot resultatet i folkomröstningen i Turkiet. Bilden tagen den 17 april.
Demonstration mot resultatet i folkomröstningen i Turkiet om ökade maktbefogenheter för presidenten. Kvinna protesterar mot resultatet i folkomröstningen i Turkiet. Bilden tagen den 17 april. Bild: EPA/CEM TURKEL Turkiet,folkomröstning,protester,erdogan

Människorättsorganisationen Amnesty International kritiserar de turkiska myndigheterna för att godtyckligt ha avskedat 100 000 personer inom den offentliga sektorn efter kuppförsöket sommaren 2016.

De drabbade har enligt Amnesty stämplats som terrorister och har berövats möjligheten till försörjning.

Tiotusentals läkare, poliser, lärare, akademiker och soldater har bannlysts från den offentliga sektorn och kämpar för sin försörjning, skriver Amnesty i en färsk rapport.

- Att stänga av 100 000 människor från att jobba kan liknas vid en slags professionell "utplåning" i en massiv skala och är tydligt en del i en större politisk utrensningsaktion mot verkliga eller upplevda politiska motståndare, säger Andrew Gardner, Turkietresearcher vid Amnesty International.

Även privata sektorn stängd

Många av dem som fått sparken har förbjudits att arbeta även inom den privata sektorn till exempel inom rättsväsende, utbildning och säkerhetsbranschen.

De som arbetat inom hälso- och sjukvården tillåts arbeta inom den privata sektorn men de kämpar med att hitta jobb, i synnerhet jobb där lönen är på samma nivå som de hade tidigare.

De som avskedats kan inte heller söka jobb utomlands eftersom deras pass har annullerats.

Enligt Amnesty kan en del avskedanden vara motiverade, till exempel när det gäller soldater som deltog i kuppförsöket.

Amnesty tillbakavisar ändå de turkiska myndigheternas påståenden om att alla avskedanden ingår i kampen mot terrorismen. Mycket tyder enligt Amnesty på att det handlar om utbredd diskriminering.

För rapporten har Amnesty intervjuat över 60 personer i Ankara, Diyarbakir och Istanbul. Hälften av intervjuerna är med personer som blivit avskedade.

Läs mera:

”En kväll finns ditt namn på en lista – och sedan får du sparken”

Många turkar är oroade över vad en starkare presidentmakt kommer att betyda för landets riktning. Tusentals akademiker har fått sparken efter kuppförsöket sommaren 2016.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes