Hoppa till huvudinnehåll

BK-ordförande: Begränsa antalet utländska spelare i handbollsligan

Björn Siggberg står med handen lutad mot en vägg.
Björn Siggberg föreslår en gräns på två utländska spelare per lag. Björn Siggberg står med handen lutad mot en vägg. Bild: Yle/Malin Valtonen Raseborg,Karis,Bk-46 (Handboll),Västnyland,björn siggberg

Antalet utländska spelare borde begränsas inom handbollsligan. Det här skulle gagna den inhemska handbollen, säger Björn Siggberg som är ordförande för handbollsstyrelsen i BK-46 i Karis.

- Det skulle vara till mera gagn än skada, säger Björn Siggberg som i april uttryckte sina åsikter i en artikel i tidningen Hufvudstadsbladet (artikeln kräver registrering).

BK-46 jublar över seger.
BK-46:s herrlag består huvudsakligen av Karisbor. BK-46 jublar över seger. Bild: Yle / Kristian Karlsson handboll,BK-46

Det är bra att ta några utländska förstärkningar för att få in ett kunnande utomlands ifrån, anser Siggberg. Men rekryterar föreningar för många så hämmar det utvecklingen av unga handbollsspelare.

- Unga börjar ju spela i föreningen med ambitionen att någon dag spela i representationslaget, säger Siggberg. Det inte är speciellt motiverande om utländska spelare tar platserna i laget.

BK:s lag: 15 Karisbor och en Helsingforsare

Publikmässigt är det också mera lockande med inhemska spelare, påpekar han.

- I Karis kör vi med ett inhemskt lag och har de bästa publiksiffrorna. Cocks som blev finsk mästare har på sina seriematcher knappa 200 personer.

BK-46:s representationslag har den här säsongen bestått av 15 Karisbor och en Helsingforsare, enligt tränaren Teddy Nordling.

Siggberg: Max två utlänska spelare

Personligen skulle Björn Siggberg dra gränsen vid två utländska spelare. Han tror det är möjligt att begränsa antalet spelare som kommer från områden utanför EU. Det har man gjort något år i ishockeyligan, minns han.

Det är nog egenfostrade spelare som är basen i en förening.

Siggberg påpekar ändå att det krävs ett gentlemannaavtal föreningarna emellan om man inom handbollen vill begränsa antalet utländska spelare som kommer från EU-området. Det här för att det är fri rörlighet inom EU.

Om BK hade betydligt mera pengar, köpte in utländska spelare och siktade på tuffa matcher i Europa. Skulle du då föreslå samma sak?

- Säkert. Det är nog egenfostrade spelare som är basen i en förening. Det är den lokala känslan för föreningen som bär den framåt.

Andreas Rönnberg i finalserien mot Cocks
Riihimäkilaget Cocks har fått kritik för att laget har fler utländska än finländska spelare. I rödvit tröja syns BK:s Andreas Rönnberg. Andreas Rönnberg i finalserien mot Cocks Bild: Yle/ Patric Westerlund handboll,Andreas Rönnberg,BK-46,sport

Siggberg ser ingen mening i att köra på en modell där mer eller mindre hela laget består av utländska spelare.

- Det är något som kan föra ett lag till toppen men fallet därifrån kan bli ganska stort.

Från botten till toppen på tre år

BK-46:s herrar tog på lördagen (20.5) ett FM-silver efter att ha förlorat den tredje finalmatchen mot Cocks från Riihimäki. Det här är den första medaljen på tio år för Karislaget.

För tre år sedan var det kris inom BK och föreningen övervägde på allvar att ge bort sin plats i FM-ligan.

BK har i 30 år i sträck varit bland de fyra bästa. Den här nivån ska vi komma upp till och vi ska hållas där.

BK hade då gjort minus i många år och spelarna försvann till andra klubbar.

Nu har föreningen ekonomin i skick och sponsorerna har igen en tro på föreningen. Dessutom har publiken hittat tillbaka till hemmahallen i Karis.

- Vi har ett plus i kassan. Vi kan säga att vi redan har nästa säsong ganska klar och siktar framåt.

Porträttbild på Mikael Källman.
Handbollslegenden och den tidigare landslagstränaren Mikael Källman ska träna herrlaget i Karis nästa säsong. Porträttbild på Mikael Källman. Bild: Yle/ Bubi Asplund Mikael Källman,tränare,Karis,Raseborg,Västnyland,handboll,handbollstränare,Bk-46 (Handboll)

Klubbens målsättning är att hållas bland de fyra bästa i handbollsligan.

- BK har i 30 år i sträck varit bland de fyra bästa. Den här nivån ska vi komma upp till och vi ska hållas där, säger Björn Siggberg.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland