Hoppa till huvudinnehåll

Byggbranschens löneexperiment misslyckades - endast ett företag vill anställa för 6 euro i timmen

Byggarbetare på bygge
Byggarbetare på bygge Bild: Yle/Jeannette Lintula byggare

Byggbranschens försök med en timlön på sex euro för outbildade arbetstagare har misslyckats. Det här bevisar att låg lön inte skapar nya jobb, anser Kyösti Suokas på Byggnadsförbundet.

Sedan mars i år har det varit möjligt för företag inom byggbranschen att anställa personer som inte har någon tidigare erfarenhet av branschen för sex euro i timmen. Hittills har endast ett mindre måleriföretag meddelat att de är intresserade av att delta i försöket, och de får sin första arbetstagare om några veckor.

- Det här visar att det helt enkelt inte finns efterfrågan på outbildad arbetskraft. Arbetsgivarna anställer hellre folk som har utbildning och betalar en högre lön till dem, säger Byggnadsförbundets vice ordförande Kyösti Suokas.

Byggbranschens försök med 6 euro i timmen

  • Personer som inte har utbildning eller erfarenhet av byggbranschen kan anställas för en timlön på 6 euro.
  • Låglöneanställningen får vara i högst sex månader.
  • Övertid och andra tillägg betalas ut på samma sätt som till andra anställda.
  • Byggföretaget ska tillsammans med förtroendemannen komma överens om att företaget ska delta i försöket.
  • De företag som är med i försöket listas på byggindustrins webbplats.

Idén med löneexperimentet är att personer utan utbildning lättare ska få in foten i arbetslivet. På det stora byggnadsföretaget YIT har man ändå redan nu fullt upp med att hitta praktikplatser till dem som studerar inom branschen.

- Vi har nästan 700 praktikanter varje år som ska ha vettiga uppgifter, redan det är ett stort jobb, säger YIT:s personalchef Timo Ahlgren.

Byggarbetare.
Byggarbetare. Bild: Yle yit

Men Ahlgren tycker också att löneexperimentet står i strid med kollektivavtalet.

- Om en person kan göra riktigt jobb på ett bygge, så måste man också betala riktig lön för jobbet. Om vi behöver folk så anställer vi dem och betalar lön enligt kollektivavtalet.

Om några veckor börjar en ung man jobba här hos oss. Han har avbrutit studierna och behöver något att göra.

På byggföretaget Skanska har man fört diskussioner med förtroendemännen och meningen är att företaget ska vara med i försöket. Men när det blir är ännu oklart.

- Det har varit svårt att hitta uppgifter som lämpar sig för personer utan utbildning. Byggjobbet kräver ofta att man till exempel känner till olika säkerhetsfrågor, säger Kirsi Mettälä, personalchef på Skanska.

"Låg lön skapar inte nya jobb"

Förra hösten debatterades låglönejobben flitigt i offentligheten. Då byggbranschens löneexperimentet presenterades var det många som ansåg att det här kommer att skapa nya arbetsplatser. Kyösti Suokas på Byggnadsförbundet anser ändå att det här misslyckade försöket nu bevisar att låg lön inte skapar nya jobb.

- Det fungerar inte. Om vi har permanent låga löner betyder det att yrkeskunniga jobbar med lägre lön, men några nya jobb skapas inte med sådana här metoder.

- Hur går försöket nu vidare?

- Det här projektet dör bort. Det finns ingen orsak att fortsätta om erfarenheterna är sådana här.

Byggarbetare jobbar med saneringen av Sandvikens hälsostation i Vasa.
Byggarbetare jobbar med saneringen av Sandvikens hälsostation i Vasa. Bild: YLE/ Marcus Lillkvist x-huset

Just nu byggs det mycket och det finns en stor efterfrågan på arbetstagare inom branschen.

- Arbetsgivarna är ändå inte intresserade av att själva satsa och utbilda byggnadsarbetare. De tar istället färdigt yrkeskunniga arbetare från utlandet, säger Suokas.

"Om han sköter sig får han vanlig lön"

Företaget IP Måleri i Vanda är det enda företaget som hittills har meddelat att de vill vara med i försöket.

- Om några veckor börjar en ung man jobba här hos oss. Han har avbrutit studierna och behöver något att göra, berättar Ilkka Heikkilä på IP Måleri.

IP Måleri har ungefär tio anställda och har från tidigare goda erfarenheter av att lära upp målare. Till exempel började en av målarna på läroavtal och han har nu jobbat hos dem i 15 år.

- Förstås har vi också haft sådana som efter en tid inte dyker upp mera, som bara blir borta från jobbet. Om den här nya sköter sig får han vanlig lön efter några månader, säger Heikkilä.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes