Hoppa till huvudinnehåll

Elever som väljer spanska i Borgå måste sluta efter högstadiet

Peik Siitonen skulle vilja fortsätta läsa spanska i gymnasiet.
Peik Siitonen skulle gärna vilja läsa spanska också i gymnasiet. Peik Siitonen skulle vilja fortsätta läsa spanska i gymnasiet. Bild: Yle/Carmela Walder strömborgska skolan

De elever som väljer att studera spanska i högstadiet i Borgå kan inte fortsätta med sina spanskstudier vid Borgå gymnasium eftersom det inte ordnas några kurser där.

Det blir allt populärare att välja spanska i högstadiet i Borgå. Trots det hänvisas eleverna till Borgå medborgarinstitut om de vill fortsätta studera spanska då de har gått ut nian.

Peik Siitonen går i åttan i Strömborgska skolan. Han och sjutton andra valde att läsa spanska.

Också i Lyceiparkens skola finns i dag en egen klass för undervisning i spanska.

Tidigare hade skolorna en gemensam klass i spanska, men nuförtiden är intresset så stort att båda skolorna har egna grupper.

- Det är roligt att undervisningsgrupperna har blivit större och större, säger spanskläraren Mikaela Neira som undervisar i båda skolorna.

Spanskalektion i Brändö gymnasium.
Det närmaste gymnasiet med spanska på programmet är Brändö gymnasium i Helsingfors. Spanskalektion i Brändö gymnasium. Bild: Yle/Kristian Svensson spanskundervisning

Kritisk mamma

Peik Siitonen valde att studera spanska trots att han visste att det knappast finns möjlighet att fortsätta med det språket om han väljer Borgå gymnasium.

- Min mamma pratar flytande spanska och jag tycker det är bra att man talar många språk, säger han.

Peiks syster har också valt att inleda spanskstudier i höst trots att det inte finns någon garanti för en fortsättning i gymnasiet.

Peiks mamma Eva Siitonen är glad över att hennes barn är intresserade av ett språk som talas på så många olika håll i världen, men missnöjd med hur Borgå i dagens läge sköter spanskundervisningen.

- Jag tycker det är synd att man sätter mycket energi på att lära sig språket i två år och sedan troligen tvingas att lämna språket där, säger mamman.

Medborgarinstitutet inget bra alternativ

Eva Siitonen har kontaktat både utbildningsdirektören i Borgå Rikard Lindström och utbildningssektionens ordförande Catharina von Schoultz (SFP) för att få en förändring till stånd, men än så länge har ingenting hänt.

Siitonen har fått som svar att ungdomarna kan fortsätta studera spanska vid Borgå medborgarinstitut om det ordnas lämpliga kurser där. Hon tycker inte att kurser vid medborgarinstitutet är en optimal lösning för en tonåring.

- Mina barn träffar kompisar och sportar på kvällarna.

Peik Siitonen själv ser det inte som en helt omöjlig lösning att studera spanska vid medborgarinstitutet, men skulle helst vilja sköta skolan under dagtid.

Utbildningsdirektör Rikard Lindström håller med om att kurser vid medborgarinstitutet inte är en optimal lösning för en motiverad skolelev, men det är bättre än ingenting.

Den här boken används i spanskundervisningen i Brändö.
Gymnasieböcker i spanska Den här boken används i spanskundervisningen i Brändö. Bild: Yle/Kristian Svensson spanska

Samarbete med det finska gymnasiet

Både spanskläraren Mikaela Neira och mamman Eva Siitonen talar varmt för ett samarbete med det finska gymnasiet i Borgå för att den vägen kunna erbjuda spanskundervisning för eleverna vid Borgå gymnasium.

Enligt undervisningsdirektör Rikard Lindström skulle det här kunna vara en bra lösning, men det skulle kräva att skolorna scheman och periodindelningar skulle koordineras bättre. Enligt honom är det inte en omöjlig uppgift.

- Allt som bara går att göra för att förbättra de studerandes möjligheter att välja flera ämnen tar jag gärna emot.

Ingen förändring i sikte

Utbildningsdirektören har utarbetat ett förslag på hur språkundervisningen ska skötas i Borgå i framtiden. Det här är en del av den nya läroplanen.

Men förslaget innehåller ingenting nytt. Lindström föreslår att franska och tyska ska vara de språk som garanteras en fortsättning i gymnasiet också framöver, men inte spanskan trots att dess popularitet ökar.

Det sista ordet har utbildningssektionen som tar upp frågan i juni.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland