Hoppa till huvudinnehåll

Försenade svenska guldhjältar hyllas kungligt: ”Ett minne för livet”

Sveriges spelare med VM-bucklan, VM 2017.
Sverige vann VM-guld efter en straffseger över Kanada i finalen på söndagskvällen. Sveriges spelare med VM-bucklan, VM 2017. Bild: Lehtikuva VM i ishockey för herrar,Sveriges herrlandslag i ishockey

Tre Kronors guldtränare Rikard Grönborg har rakat av sig skägget och ska tillsammans med sina spelare ikväll hyllas på Sergels torg. Det blir även med en träff med kronprinsessan Victoria och prins Daniel.

Tre Kronor, vars flyg från Köln var försenat, har landat på Arlanda och beger sig närmast till Stockholms slott för att träffa kronprinsessan Victoria och prins Daniel. Sedan fortsätter truppen till Sergels torg – och det stora firandet.

– Spelarna tycker att det här ska bli jättestort. Att det ska bli jättekul. Det är ju inte så ofta man får vara med om något sånt. Det blir ett minne för livet för dem. Så det är två höjdpunkter för dem i dag: Att få åka till slottet och sedan Sergels torg, säger förbundskaptenen Rikard Grönborg till Expressen.

Flygresan hem till Sverige blev nära två timmar försenad och Tre Kronor landade på Arlanda först klockan 15.55 finländsk tid. Den planerade presskonferensen på Arlanda ställdes in, men till slottet och träffen med kronprinsessan Victoria och prins Daniel ska spelarna hinna.

Kung Carl Gustaf och drottning Silvia är på statsbesök i Indonesien och har skickat ett gratulationstelegram till Tre Kronor:

"Från statsbesöket i Indonesien vill vi framföra våra varma gratulationer till ishockeylandslaget, Tre Kronor, till VM-guldet. Vi gläds med den fina prestationen och laginsatsen".

Torgparty ikväll

Klockan 18.30 finländsk tid startar sedan firandet på Sergels torg.

– Vi kommer att ha lite underhållning från scenen. Men det är så klart hyllningarna som är det stora, säger Martin Forhaug, som arbetar på ett företag som är med och arrangerar firandet, till TT.

Forhaug har svårt att uppskatta hur mycket folk som kommer till Sergels Torg. Men grovt räknat kanske 10 000, säger han.

Lång guldfest

Victor Hedman har aldrig tidigare varit med om något guldfirande. Hans taktik är att ta rygg på medspelarna som vunnit tidigare (Joel Lundqvist, Alexander Edler, Oscar Lindberg, Nicklas Bäckström och Gabriel Landeskog).

– De som har vunnit förut får visa vägen, men till Stockholm ska vi. Vi ska hem med bucklan, säger Hedman.

Tre Kronor inledde guldfirandet med öl och pizza i omklädningsrummet i Köln och i den intilliggande poolen, enligt Aftonbladets bilder. Gabriel Landeskog säger till Expressen att det var ett kul firande.

– Vi firade i omklädningsrummet ett bra tag. Kul att vara med grabbarna, coacherna och staben, säger han och tillägger att det bara blev någon timmes sömn.

Förbundskaptenen Rikard Grönborg rakade av sig skägget som hyllning till sina guldhjältar.

– Jag hade ju sagt att vi skulle raka det, då får man stå för det, säger Grönborg till Expressen.

Text: FNB-TT