Hoppa till huvudinnehåll

HIFK-målvakten vill undvika nytt derbykaos: ”Man ska verkligen inte stirra på motståndarklacken”

Tomi Maanoja försöker stoppa fans från att storma planen, HIFK-HJK, hösten 2016.
Tomi Maanoja försöker stoppa HIFK-fans från att storma planen efter derbysegern över HJK i höstas. Tomi Maanoja försöker stoppa fans från att storma planen, HIFK-HJK, hösten 2016. Bild: Yle/Tomi Hänninen Tomi Maanoja

Tomi Maanoja fick springa för livet i sitt första Stockholmsderby. I Helsingfors är inte insatserna lika höga. HIFK-målvakten hyllar tillsammans med lagkamraten Mikael Forssell stämningen i matcherna mot HJK.

Det var den 26 augusti 2008 som den unga AIK-keepern Tomi Maanoja helt som vanligt förberedde sig för kvällens kamp.

Det han inte förstod då var att matchen inte var helt vanlig. För motståndet stod nämligen Stockholmsrivalen Hammarby IF.

– Det var min första hemmamatch och mitt första derby, så jag kanske inte visste vad jag höll på med och var jag egentligen var. Jag försökte bara glida in utan att stressa alltför mycket, minns Maanoja tillbaka i Yle Sportens intervju.

Tomi Maanoja, AIK 2010.
Maanoja spelade tre säsonger i AIK. Tomi Maanoja, AIK 2010. Bild: IBL Sweden / All Over Press Tomi Maanoja

Dusten tog eld när AIK gick upp i en 2–1-ledning med sex minuter kvar. Tre kraftiga knallskott briserade alldeles intill Maanoja som enligt Sportbladet ”fick springa för livet”.

– Jag lärde mig att man verkligen inte ska stirra på läktaren där motståndarfansen sitter. Då kan man få stryk eller som i mitt fall en liten brandbomb.

Forssell: Hör inte till fotbollen

På tisdag spelas säsongens första Helsingforsderby i fotbollsligan mellan HIFK och HJK. Klackarna är inte lika stora och ökända som i Stockholm – men även de inhemska lokalmatcherna har på sistone präglats av en hel del oroligheter.

– Det här är en speciell match för alla spelare och vad som helst kan hända. Man har under de här senaste åren sett att derbyna varit jätteheta, säger rutinerade Mikael Forssell.

Är du orolig för kravaller?

– Nä, svarar IFK-strikern. Jag hoppas såklart att nåt sånt inte händer. Det hör inte till fotbollen.

”Internationell standard”

Frånsett oroligheterna utanför stadion hyllar både Forssell och Maanoja derbyna som det finaste under den inhemska fotbollssäsongen.

– Såna här evenemang kommer inte så ofta, det är alltid häftigt med derbyn oavsett land och sport. Inramningen skapar speciella förutsättningar. Det är bara att gå ut på planen och njuta, säger Maanoja.

– Det här håller till och med internationell standard med fansen och känslan som finns runt matchen, den är helt fantastisk, fortsätter Forssell.

Mikael Forssell, HIFK-HJK, hösten 2016.
Forssell spelade derbyn mot HIFK förra säsongen. Mikael Forssell, HIFK-HJK, hösten 2016. Bild: Yle/Tomi Hänninen Mikael Forssell

Den tidigare landslagsstrikern spelade förra sommaren derbyn i HJK:s tröja, vilket ger drabbningen en extra krydda.

– Absolut, jag möter mina ex-lagkamrater och känner alla personligen. Det är såklart en stor match för mig men samtidigt en match bland alla andra, konstaterar Forssell.

– När man går in på planen glöms allt det där. Det gäller bara att fajtas för sig själv och laget jag spelar för nu. Vi vill ju alla vinna – och det vill jag också.

Taggade som ...

Forssell kritiserade kraftigt HJK:s och tränaren Mika Lehkosuos taktik i Yle Sportens intervju efter silvret förra året. Den här säsongen har laget radat upp fem segrar på åtta matcher och toppar tabellen med tre poängs marginal.

– De har tagit tag i sakerna som gick fel i fjol. Det fanns inte tillräckligt presspel och man spelade inte tillräckligt snabbt framåt, men det har förbättrats mycket nu. Deras spel ser mycket bättre ut den här säsongen.

HJK har släppt in fem mål på åtta matcher, vad ska ni göra får att slå hål på deras försvar?

– Vi måste spela jättetajt och vara aggressiva, och individuella misstag får man bara inte göra. Vi måste få till en hundraprocentig insats och gör vi det har vi chansen att vinna.

Mikael Forssell, HIFK-FC Lahti, våren 2017.
Forssell har gjort ett ligamål för HIFK under våren. Mikael Forssell, HIFK-FC Lahti, våren 2017. Bild: Lehtikuva Mikael Forssell

HIFK har haft en del skadebekymmer under säsongsinledningen och laget ligger tredje från botten med sju poäng på lika många matcher.

– Vi är taggade som ... Nä, jag ska inte använda fula ord, hejdar Maanoja sig. Men vi vill prestera, vi vill slå dom, vi vill ta hem tre poäng.

En hurudan matchbild väntar du dig?

– För mig spelar det ingen roll. Kort och gott en hållen nolla och seger, tack!

HIFK och HJK möts på tisdag med start klockan 18.30.