Hoppa till huvudinnehåll

Jaakko Jalonen: ”Det känns lite tungt på axlarna att bli ny stadsstyrelseordförande”

Jaakko Jalonen (SDP) i Borgå.
Jaakko Jalonen (arkivbild) Jaakko Jalonen (SDP) i Borgå. Bild: Yle/Katarina Lind jaakko jalonen

Jaakko Jalonen, SDP, föreslås bli ny stadsstyrelseordförande i Borgå. Nya stadsfullmäktige i Borgå ska ännu fastställa SDP:s val av person den 12 juni.

- Det känns lite tungt på axlarna att ha blivit vald till ny stadsstyrelseordförande, för det är ju ett stort ansvar man får. Man måste vara lite virrig i huvudet för att jobba väldigt hårt för att få ännu mera jobb, skämtar han.

SDP:s kommunorganisation i Borgå valde Jalonen till ny stadsstyrelseordförande på sitt möte i söndags.

En del SDP:are hade velat se en kvinna på posten

Det är bråda dagar som väntar Jalonen inom kort. Han tror att hans erfarenhet hade stort betydelse för att han blev vald till posten.

- Jag har varit kunnig och varit med om många saker inom partiet och politiken. Jag tror att helheten avgjorde.

SDP var splittrat i frågan inför personvalet. En del röster ville se en kvinna som ny stadsstyrelseordförande, till exempel Anette Karlsson eller Millariikka Rytkönen, som klarade sig bra i kommunalvalet.

Matti Nuutti (SDP) var besviken att det inte blev en kvinna, och talade om att valet av dig handlade om ett ”bästa broder”-system. Hur ser du på stödet från partifältet nu när du ska inleda ditt arbete?

- Jag fick ändå stöd till och med av Nuutti, vilket jag är väldigt tacksam för. Det var tal om yngre förmågor i stadsstyrelsen, men jag är faktiskt yngre just nu än vad Nuutti var då han valdes till stadsstyrelseordförande för första gången för tolv år sedan.

Skolfrågorna hör till utmaningarna

Jalonen säger att Karlsson och Rytkönen som nya invalda fick väldigt stora poster i och med platserna i stadsstyrelsen.

- Ansvaret inom stadsstyrelsen är stort, och det behövs också erfarenhet. Jag tycker att vi har en bra kombination nu av erfarenhet och nya krafter.

Till de största utmaningarna för honom räknar Jalonen social- och hälsovårdsreformen, landskapsreformen och skolnätsutredningen i Borgå.

- Vi måste få skolfrågorna att framskrida och få en lösning på inneluftsproblemen, konstaterar Jalonen.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland