Hoppa till huvudinnehåll

Lotta Söderlund ger Ekenäsbåten Viktorina ett nytt liv

Lotta Söderlund ombord på stenlundaren Viktorina
Restaureringen av Viktorina är Lotta Söderlunds terapi. Lotta Söderlund ombord på stenlundaren Viktorina lotta söderlund

Viktorina är en av de knappt trettio Stenlundare som ännu finns kvar. Också hon kunde ha gått ett sorgligt öde till mötes om inte Lotta Söderlund hade bestämt sig: Viktorina ska fixas i skick och sjösättas igen!

Vid det här laget har Lotta Söderlund över 80 timmar skrapningsjobb bakom sig. Sakta mak närmar hon sig slutskedet med oljeindränkning och sedan lackering.

Lotta Söderlund och stenlundaren Viktorina
Sudarna är redan helt renskrapade. Lotta Söderlund och stenlundaren Viktorina lotta söderlund

- Men det är ett drygt arbete det här. Sjösättningen får nog vänta till nästa sommar, säger Lotta Söderlund.

Runar Stenlund byggde båtar

Stenlundarna är alltså byggda av Runar Stenlund från Julö i Ekenäs skärgård.

Under sitt 60-åriga liv hann han bygga drygt 80 vackra och sjödugliga fiskebåtar av denna modell plus ett antal roddbåtar i trä. Runar Stenlund reste omkring i skärgården och byggde båtarna hos beställarna. Mest i Ekenäs skärgård och Snappertuna, men också till exempel i Hitis.

Stenlundaren Viktorina från år 1950
Viktorinas sudar är av furu, spanterna av ek och däcket av björk. Stenlundaren Viktorina från år 1950 stenlundaren viktorina

- Viktorina är byggd på Tvärminne zoologens vind år 1950, berättar Lotta Söderlund. Där fungerade hon som transportbåt.

Efter det kom Viktorina i Lottas släkts ägo.

- Det var min gamla pappas morbror som köpte henne och jag har minnen av färder med Viktorina redan när jag var riktigt liten, berättar Lotta Söderlund.

Med vattenskidor efter Viktorina

Ett av de starkaste minnena var en tur med vattenskidor efter putt-putt båten Viktorina. Det var en sommar i vattnen utanför Stånggrundet vid Älgö.

- Den turen slutade med motorstopp och vi fick lov att ro i land. Efter det blev Viktorina stående på land.

Vid den tiden hade Stenlundaren, via små omvägar, kommit i Lottas nya pappas ägo. Så den vackra fiskebåten stannade kvar som en självklar del av Lottas hela uppväxt.

Ett drygt jobb

I dag står Viktorina inne i ett litet båtvarv utanför Ekenäs och det är där hon sakta mak ska få sin forna glans. Med spanter i ek, ett däck gjort av björk och sudarna av furu.

- Jag fotograferar och antecknar allt arbete jag gör på båten. Just nu har jag över 80 timmar bakom mig, säger Lotta Söderlund.

Det är tungt att skrapa allt rent på en sju meter lång fiskebåt i trä.

Lotta Söderlund ombord på stenlundaren Viktorina
Allt är original på Viktorina. Lotta Söderlund ombord på stenlundaren Viktorina lotta söderlund

- Efter två timmars skrapjobb måste jag pausa. Sen orkar jag två, max tre timmar till. Efter det är armarna som spagetti.

Lotta Söderlund berättar att hennes sambo gillar hennes hobby.

- Du är alltid så lugn när du kommer hem från varvet säger han, skrattar Lotta.

Ungarnas glassbåt

Ännu återstår en hel del arbete med den gamla fiskebåten. Efter renskrapningen ska hela båten dränkas i olja. Och sen lackas för att återfå sin forna glans.

- Det roliga är att allt är original. Många har ju plastat sina Stenlundare och en del har tillfört en överbyggnad på båten. Endast motorn här är några år yngre än själva båten, säger Lotta Söderlund.

Motorn är en Olympia 911 från 1959.

- Det skulle nog vara fint att få igång den igen. Så att det låter och doftar som när jag var liten!

Lottas dröm är att ungarna ute på Stånggrundet ska få åka ut med putt-putt båten Viktorina.

- Så som vi gjorde när jag var liten. Då satt man uppe på akterdäck.

Lotta Söderlund ombord på stenlundaren Viktorina
Ungarna satt bak på akterdäck när Lotta som barn åkte ut på sjön med Viktorina. Lotta Söderlund ombord på stenlundaren Viktorina lotta söderlund

- När barnen som nu vistas ute på Stånggrundet vill ha glass så tar vi Viktorina in till Skåldö Fiskebod, drömmer Lotta Söderlund.

Hennes båtprojekt har tilldelats Museiverkets understöd för bevarande av gamla traditionsbåtar. En summa på 10 000 euro som Lotta ska använda för material, motor och transporter.