Hoppa till huvudinnehåll

Marjamäki: Jag kan inte skapa ett spelsätt under säsongen

Lauri Marjamäki, VM 2017.
Lauri Marjamäki försvarar NHL-spelarna som avböjde VM-resa. Lauri Marjamäki, VM 2017. Bild: Lehtikuva Lauri Marjamäki

Förbundskaptenen Lauri Marjamäki fick försvara sin taktik och NHL-spelarnas frånvaro när Lejonen återvände hem till Finland.

Besvikna miner prydde spelarnas ansikten när Finlands ishockeylandslag landade på Helsingfors-Vanda flygplats på måndagseftermiddagen.

Lejonen avslutade VM med en förlorad bronsmatch mot Ryssland på söndagen. Turneringen i sin helhet var mollbetonad och Finland stod endast för en riktigt lyckad prestation i kvartsfinalen mot USA.

Lauri Marjamäki medger nu att det hade krävts en perfekt insats för att rubba till exempel stjärnspäckade Sverige eller Ryssland. Många av de blåvita NHL-stjärnorna tackade nej – men Lejonlotsen vill inte klandra dem.

– (Rasmus) Ristolainens och (Patrik) Laines batterier var helt tomma. Samma sak med (Mikko) Koivu, räknar Marjamäki upp enligt Iltalehti.

Skador stoppade bland annat Joonas Donskoi och Markus Nutivaara som verkligen ville komma, medan andra sitter på utgående kontrakt.

Osala: En hederssak

En spelare som anlände till VM från Nordamerika var Mikko Rantanen, som hörde till Finlands största utropstecken tillsammans med bland andra KHL-proffset Oskar Osala.

Lejonen fick utså mycket kritik under turneringens gång i pressen och sociala medier. Det nådde även Finlands omklädningsrum.

Mikko Rantanen, VM 2017.
Mikko Rantanen menar att spelarna hanterade kritikstormen väl. Mikko Rantanen, VM 2017. Bild: All Over Press / Emil Hansson Mikko Rantanen

– Jag tror inte det inverkade så hemskt mycket. Alla visste att det kom kritik, men vi talade inom laget att vi försöker stänga ut allt. Jag tycker vi lyckades ganska bra, säger Rantanen till Yle Urheilu.

– Jag tycker det är fint att människor bryr sig och är intresserade av vad vi håller på med. Det är en hederssak att göra något som betyder så mycket för finländarna, konstaterar i sin tur Osala.

”Arbetet görs i föreningarna”

Marjamäki har inte följt med diskussionen på hockeyspalterna under de senaste sju veckorna. I dag tog mediefastan slut.

– Inte var det ju så positivt, vilket förstås harmar för spelarnas skull. För mig är idrott en positiv och glad sak. Å andra sidan hör det till med spekulationer, säger Marjamäki enligt MTV Sport.

Nu ska Marjamäki, som firar sin 40-årsdag om exakt en vecka, andas ut en stund. Sedan väntar en omfattande analys om debutsäsongen som Lejonlots.

Lauri Marjamäki, VM 2017.
Marjamäki hade en tung första säsong vid Lejonrodret. Lauri Marjamäki, VM 2017. Bild: Lehtikuva Lauri Marjamäki,Finlands herrlandslag i ishockey

Finlands långsamma och försvarsinriktade taktik risades från många håll och kanter under VM-turneringens gång. Marjamäki påminner att han som landslagstränare inte ensam drar riktlinjerna för finländsk ishockey.

– Arbetet görs i föreningarna. Inte kan jag under säsongen skapa ett spelsätt, då jag drar två träningarna i samband med Euro Hockey Tour, säger Marjamäki till Iltalehti.

Krydda taktiken

Han menar att debatten i för stor utsträckning kretsar kring spelsätt. Spelarna och deras nivå avgör framgången, betonar Marjamäki, som ändå medger att det kan ske förändringar på det taktiska planet.

– Den framtida ishockeyn går ännu starkare mot det snabbhetsskickliga hållet, säger den dubbla finländska mästartränaren till MTV Sport.

– I Finland har man vunnit de fyra senaste FM-gulden med samma stil som vi försökta spela (i VM). Kanske man måste slänga in lite kryddor.

Sverige steget före

Erkka Westerlund efterlyser mer fart. Den defensiva taktiken som räcker för Tappara i FM-ligan ger inte längre resultat i den fartfyllda internationella hockeyn, menar den tidigare landslagscoachen.

– Jag ser utvecklingen som ganska enkel. På den första nivån försöker laget nå snabbhet i tanken, på nästa nivå skicklighet och på den tredje nivån fysisk snabbhet som syns i det jobb som görs utåt, säger Westerlund till FNB.

Finlands makliga spel har stundvis förlöjligats av svenska hockeytyckare. Den såkallade traptaktiken, med tätt försvarsspel i mittzon, hör till förgången tid i världsmästarlandet.

– Makthavarna i den svenska ishockeyn satte sig ner under utvecklingschef Tommy Boustedts ledning. Där gjorde man ändringar i spelstilen fem-sex år tidigare än hos oss, påpekar Westerlund.

Läs också