Hoppa till huvudinnehåll

Museiverket vill bevara silorna i Vasa

Silorna som står intill Academill i Vasa
Silorna som står intill Academill i Vasa Bild: Yle/Sofi Nordmyr silorna bredvid academill

Silorna vid inre hamnen i Vasa borde bevaras, anser Museiverket. Museiverket publicerade på måndagen sitt utlåtande om Vasa stads planer på att riva Vasa Ångkvarns gamla betongsilor.

Det första alternativet borde enligt Museiverket vara att renovera silorna och bygga om dem för t.ex. bostadsbruk. På så sätt kan byggnadens karaktär av landmärke bevaras i en positiv bemärkelse, sägs det i utlåtandet.

Museiverket poängterar också silornas betydelse för att olika historiska skikt i byggnadsbeståndet i Vasa bevaras. Också när det gäller Vasas industrihistoria är silorna viktiga, enligt Museiverket.

Om silorna ändå rivs anser Museiverket att en eventuell ny byggnad i så fall i första hand ska anpassas till den närliggande byggnadsmiljön och till sin omfattning och karaktär vara klart mindre och diskretare än silorna.

Silorna har stått tomma sedan 1992 då Vasa Ångkvarn stängdes. I olika repriser har det varit aktuellt att bygga studentbostäder i silorna, men bygganden är mögelangripen och i dåligt skick. Den äldre delen av ångkvarnen är Academill.

Vasa stad: påverkar inte våra planer

På Vasa stad säger planläggningsdirektör Päivi Korkealaakso att det här är ett utlåtande bland många. Det ändrar inte stadens planer.

Att bygga om silorna till bostäder tror Korkealaakso att, med hänvisning till andra liknande projekt, inte skulle bli lyckat. Ett sånt ombygge skulle också totalt förändra silornas fasader och utseende.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten