Hoppa till huvudinnehåll

Nya bäddavdelningen i Karleby tar form

Nya bäddavdelningen i Karleby.
Nya bäddavdelningen i Karleby. Bild: Raila Paavola / Yle Karleby,bäddavdelning

Bygget av den efterlängtade bäddavdelningen i Karleby är i full gång. Byggnaden blir fyra våningar hög och inflyttningsklar nästa höst.

Snart är det slut med gemensamma toaletter och hög infektionsrisk. Nästa höst ska den nya hvc-bäddavdelningen intill centralsjukhuset stå klar. Bäddavdelningen ska ersätta Libeckska sjukhuset i Karleby

Den anvarige byggmästaren Timo Korvela säger att arbetet är utmanande på så sätt att andra byggnader står mycket nära. Den nya byggnaden är L-formad och placerad intill centralsjukhusets M-flygel och det är trångt om saligheten när material ska fraktas till bygget.

- Men allt går att lösa, säger Korvela.

Kommer likna centralsjukhuset

Samtidigt som bäddavdelningen byggs så renoveras också M-flygeln och dess nuvarande ytterväggar förvandlas till mellanväggar när de två byggnaderna förenas. I mitten blir det en tre våningar hög atriumgård med stora fönster.

Byggnaden kommer i stort att likna centralsjukhuset men ingången ska kläs med gröna stenplattor för att skilja byggnaderna åt.

Byggnaden ska inredas med lugna och harmoniska färger och alla patientrummen byggs för en person och varje rum får egen toalett. När man går in i rummen går man genom en sluss där man kan byta kläder och desinificera sig. I slussen finns också en dusch.

Den nya bäddavdelningen har en golvyta på totalt 7000 kvadratmeter och på prislappen står det 14 miljoner euro. Dessutom saneras 2500 kvadratmeter i M-flygeln.

- Det är nästan en hektar, så det finns minsann arbetsyta så att det räcker, säger Korvela.

Text: Sari Vähäsarja/Yle Kokkola
Översättning: Mikaela Löv-Aldén/Yle Österbotten

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten