Hoppa till huvudinnehåll

Problem med inneluft tvingar födslar och ögonoperationer till Jorvs sjukhus - som lider av vattenskador

Jorvs sjukhus
Sjukhusbyggnaden i Jorv är i dåligt skick, enligt en utredning. Jorvs sjukhus Bild: Yle första hjälpen

Det verkar inte finnas många sjukhus inom Helsingfors- och Nylands sjukvårdsdistrikt som är i gott skick. I Jorvs sjukhus i Esbo finns vattenskador och ögonsjukhuset på Drumsö måste, liksom Barnmorskeinstitutet, stänga på grund av problem med inomhusluften.

Sjukhusbyggnaden i Jorv är i väldigt dåligt skick, enligt en utredning som Helsingfors- och Nylands sjukvårdsdistrikt (HNS) har gjort.

Det finns för få takbrunnar på yttertaket på en del av sjukhusbyggnaden. På yttertaket finns flera fönster och luftrör, vilket gjort att vatten årligen läckt in i övre våningen av sjukhuset, där det finns operationssalar. Nya vattenskador har hittats i maj i år.

Vårdreformen påverkar inte

Styrelsen för HNS godkände på måndagen projektplanen för en renovering av operationsavdelningen i Jorvs sjukhus.

Hela operationsavdelningen kan inte renoveras samtidigt eftersom det inte finns ersättande lokaler.

Renoveringen ska därför ske i två etapper. Under den första etappen, mellan åren 2019 och 2021, renoveras hälften av en operationsavdelning och olika laboratorier. Under den andra etappen, mellan åren 2021 och 2022 renoveras den andra halvan av operationsavdelningen och så byggs en ny hjärtstation.

Budgeten för projektet är 35 miljoner euro och planen är att det behandlas av sjukvårdsdistriktets fullmäktige i slutet av det här året. Enligt HNS inverkar inte vårdreformen på renoveringsprojektet eftersom Jorvs sjukhus har en betydelsefull roll inom specialvården i Nyland.

Sammanlagt finns nu 18 operationssalar i Jorv.

Ögonsjukhuset på Drumsö måste stänga

Styrelsen för HNS informerades på måndagen att Västra ögonsjukhuset, som ligger på Drumsö i Helsingfors, måste stänga på grund av problem med inomhusluften och att ersättande lokaler ska hittas i Jorv.

Enligt planen ska HNS snabbt bygga en modul för ögonsjukhuset och enheten ska ligga i anslutning till Jorvs sjukhus. Den ska öppna hösten 2018 och för att enheten ska kunna byggas måste barnpsykiatrins fastighet, som står tom, rivas.

Senare ska HNS bygga ett helt nytt ögonsjukhus.

Ögonsjukhuset på Drumsö öppnade så sent som hösten 2013.

Förlossningarna i Barnmorskeinstitutet fortsätter över sommaren

Styrelsen informerades också om situationen med Barnmorskeinstitutet. HNS berättade i slutet av april att institutet ska stänga inom ett halvår på grund av mögel. I förlossningssjukhuset finns omfattande problem med mögel- och mikrobskador.

Också i det här fallet har HNS bestämt att Jorvs sjukhus ska rycka in. Efter att Barnmorskeinstitutet har stängt ska mammor styras till Jorv och Kvinnokliniken för att föda.

Seppo Heinonen, verksamhetschef för avdelningen för kvinnosjukdomar och förlossningar inom HUCS (Helsingfors universitets centralsjukhus), uppger för Yle Uutiset att förlossningarna i Barnmorskeinstitutet fortsätter åtminstone över sommaren.

- Tidtabellen på sex månader är för knapp. Barnmorskeinstitutet är en så stor enhet och att omorganisera verksamheten är en stor sak och går inte i en handvändning, säger Heinonen.

Heinonen säger att vattenläckagen i Jorv inte påverkar förlossningarna där.

- Taken i förlossningssalen och i barnsängsavdelningen läcker inte. Lokalerna har undersökts och lokalcentralen har en god uppfattning om i vilket skick de är.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen