Hoppa till huvudinnehåll

Sju sägs upp från Svenska Yle - samarbetsförhandlingarna har avslutats

Yles sändningstorn i Helsingfors
Yles sändningstorn i Helsingfors Bild: YLE / Anne Hämäläinen yle-bild

Samarbetsförhandlingarna vid Svenska Yle har avslutats och resultatet är att sju anställda sägs upp. Antalet årsverken vid Svenska Yle minskar med 20.

Samtidigt läggs organisationen om så att 42 uppgifter försvinner medan 30 nya kommer till.

- Facket beklagar precis varenda uppsägning. Vi kommer att fortsätta jobba med det här och se över hur arbetsgivaren kan omplacera de uppsagda människorna i organisationen, säger Markus Ekholm som är förtroendeman på Svenska Yle.

Vad betyder resultatet för Svenska Yle?

- Det här betyder att om det är färre människor som utför jobbet blir trycket hårdare på de människor som är kvar, säger Ekholm.

Det är än så länge oklart hur resultatet påverkar de arbetstagare som är anställda på tidsbundna kontrakt. Enligt facket ligger Svenska Yles visstidsanställda sämst till när det totala antalet arbetsmöjligheter minskar.

18 jobb var hotade

Då samarbetsförhandlingarna inleddes i mitten av mars var utgångspunkten att 18 anställda skulle sägas upp - men nu blev det sju.

Totalt omfattades 161 tillsvidareanställda av samarbetsförfarandet.

- Vi har haft en bra diskussion med arbetsgivaren men våra målsättningar var noll och det uppnådde vi inte, säger Markus Ekholm.

Bakgrunden till förhandlingarna är bland annat en utebliven indexjustering för Yleskatten samt den parlamentariska arbetsgruppens krav på att Yle ska öka inköpen av tjänster och program utifrån.