Hoppa till huvudinnehåll

Korsholms bildningsdirektör tror på lärcentret

Denice Vesterback, bildningsdirektör i Korsholm.
Denice Vesterback, bildningsdirektör i Korsholm. Denice Vesterback, bildningsdirektör i Korsholm. Bild: Yle/Joni Kyheröinen Korsholm,denice vesterback

Skolfrågor väcker alltid känslor, konstaterar Korsholms bildningsdirektör Denice Vesterback. Hon tycker ändå att alla har fått säga sitt i den omtvistade skolnätsdebatten.

I början av juni väntas bildningsnämnden i Korsholm fatta beslut om att lägga ner fyra byskolor: Veikars, Kuni-Vassor, Petsmo och Hankmo skolor.

Planen är att lärcentret i Kvevlax ska ersätta byskolorna.

"Alla har fått komma till tals"

Korsholms bildningsdirektör Denice Vesterback tycker att både lärcentrets förespråkare och förespråkarna för byskolorna har fått komma till tals under beslutsprocessens gång.

- Det har ju varit en livlig debatt i medierna och vi har ordnat infotillfällen för kommuninvånarna. Det har också kommit en rad skrivelser till kommunen som vi har behandlat i olika instanser.

"Inte bara ekonomin som styr"

Vesterback säger att det ökade elevantalet i Korsholm sätter hårdare press på ekonomin.

Genom att bilda ett lärcenter kan man satsa mer på pedagogiken till lägre kostnader.

Men det är inte bara ekonomin som styr.

- Det pedagogiska perspektivet är väldigt viktigt när man planerar skolnätet. Min verksamhet går ut på att försvara det pedagogiska arbetet och se till att det erbjuds en jämn och likvärdig utbildning i kommunens skolor.

Är det någon speciell elevgrupp som kan få det sämre i ett stort lärcenter?

- Vi har de elever som trivs väldigt bra i små skolor och behöver vara i en liten grupp i en liten skola. Sedan har vi elever som trivs betydligt bättre i större sammanhang och kommer bättre till sin rätt i en stor skola.

Hoppas på livskraftiga byar också utan byskolor

Vesterback har förståelse för att skolan är en viktig punkt i varje by och att man gärna vill ha den kvar.

Hon hoppas ändå att byarna överlever också i de fall där byskolan läggs ner.

- Jag hoppas att man har en sådan gemenskap i byarna att man kan bevara en fungerande och livskraftig landsbygd fastän skolan flyttar några kilometer bort.

Informationsmöte för kommuninvånarna

Bildningsdirektören hoppas att man om några år har ett välfungerande lärcenter i Kvevlax med en god pedagogisk nivå och flexibla lärmiljöer.

Finns det något du ännu kan göra för att lugna skeptikerna till det planerade lärcentret?

- Jag tror nog att det blir en jättefin lösning för barnen i Kvevlaxområdet. Vi kan erbjuda dem väldigt god pedagogik där.

Korsholm ordnar ett informationsmöte för kommuninvånarna den 29 maj där man får säga sitt om skolfrågan.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten