Hoppa till huvudinnehåll

Proffset som blev neurokirurg: Toppidrottare måste själv ta större ansvar för hjärnskador

Sidney Crosby eskorteras av isen.
Sidney Crosby eskorteras av isen efter en hård smäll mot huvudet. Sidney Crosby eskorteras av isen. Bild: Icon Sportswire / All Over Press Sidney Crosby,hjärnskakning

Hjärnskakningar har på sistone igen varit på tapeten inom idrottsvärlden på grund av två uppmärksammade fall: Sidney Crosby och Tom Brady. Nu efterlyser det tidigare NFL-proffset Myron Rolle en förändring i spelarkulturen.

NHL hamnade i blåsväder under slutspelsserien mellan Pittsburgh Penguins och Washington Capitals då Sidney Crosby flög in i sargen med huvudet före bara en vecka efter att ha missat matcher på grund av en hjärnskakning. Ligan menade då att det inte var befogat att undersöka Crosby närmare under matchen.

– Jag hamnade på ett ganska klumpigt sätt i sargen. Luften gick ur men jag kände mig ändå ganska bra. Noll hjärnskakningssymptom, sade Crosby själv efter krocken.

Ishockeyligan tillsatte i år så kallade ”spotters” vars uppgift är att känna igen hjärnskakningar under matcher. Ifall en spelare faller med huvudet före i isen tvingas denne automatiskt gå igenom det så kallade hjärnskakningsprotokollet. Iaktagarnas ageranden har ändå väckt kritik bland spelarna.

Patrik Laine skadade sig i matchen mot Buffalo.
Patrik Laine drabbades av en hjärnskakning redan under sin rookiesäsong. Patrik Laine skadade sig i matchen mot Buffalo. Bild: Rex Features Ltd 2012/All Over Press Patrik Laine,ishockey

Bland dem Henrik Lundqvist, som i november fick hoppa in mellan stolparna en stund då Antti Raanta testades för hjärnskakning.

– Jag litar mer på att tränarna kan fatta beslut om man kan stå i mål eller inte. Nu fick han spela i några minuter efter smällen och så plötsligt drar de honom från målet. När det kommer till målvakter så litar jag mer på tränarnas beslut, sade Lundqvist till New York Post då.

Men i Crosbys fall hände inget. Pittsburghs kapten fick slutföra matchen och många frågade sig vad ligan egentligen gör för att förhindra hjärnskakningar. Svaret: NHL anser i nuläget inte att smällar med sargen är lika farliga som med isen.

Avslöjade hjärnskakning, dementerades snabbt

Inom den amerikanska fotbollen väcktes för sin del flera frågetecken då Gisele Bündchen i en intervju avslöjade att hennes man, Tom Brady, spelade matcher med en hjärnskakning under den förra säsongen.

Både Super Bowl-hjälten själv och ligan dementerade snabbt påståendet och NFL meddelade att ligans ”spotters” inte hade sett hjärnskakningsliknande symptom hos Brady en endaste gång under säsongen.

Tom Brady tacklas.
Enligt ligans officiella skaderapporter har Tom Brady aldrig drabbats av hjärnskakningar under sin långa karriär. Tom Brady tacklas. Bild: John Cetrino / EPA / All Over Press Tom Brady

– Ligans hjärnskakningsprotokoll gäller också för Tom, vilket förstås är bra med tanke på hans hälsa. Alla runt omkring honom är väldigt måna om hans välmående, sade Bradys agent i ett utlåtande då.

"Spelarna måste själv ta ansvar"

Enligt den tidigare Tennessee och Pittsburgh-spelaren Myron Rolle ska man ändå inte skyffla över allt ansvar på ligan och dess läkare – spelarna själva bär det största ansvaret för sin hälsa.

Rolle avslutade sin spelarkarriär efter endast några år i NFL, sadlade om och började studera medicin. För två dagar sedan examinerades den nyblivne neurokirurgen.

I en intervju för ESPN berättar Rolle att han själv också spelat med hjärnskakningar under sin karriär.

– Det ångrar jag djupt. Det är ett enormt problem inom toppidrott. Spelare måste meddela åt läkarna när de märker av hjärnskakningssymptom, säger Rolle.

– Det finns flera fall där du tacklas hårt och hela publiken ser att du har fått en hjärnskakning, men oftast sitter du där på bänken och märker bara själv att din koordinationsförmåga inte riktigt är sådan som den borde vara – och det måste man rapportera.

Pensionerade superstjärnan: Jag ljög för läkare

Rolle är inte ensam. Den tidigare megastjärnan Calvin ”Megatron” Johnson talade också ut om spelarnas ansvar efter Brady-skandalen.

– Spelare får hjärnskakningar hela tiden, men man berättar inget åt tränarna. Det hände åt mig också. Jag berättade inte åt tränarna för att jag hade ett jobb att göra. Laget behövde mig. Ibland ledde det till att jag spelade hasard med min hälsa, men sådan är kulturen, berättar Johnson för tidningen Detroit free press.

Calvin Johnson.
Efter Calvin Johnsons kommentarer har det spekulerats ifall hjärnskakningar legat bakom beslutet att avsluta karriären. Calvin Johnson. Bild: Larry W. Smith / EPA / All Over Press Calvin Johnson

Johnson säger också att han försökt, och ibland lyckats med att lura läkare.

– Förstås ljög jag. De kunde säga emot men jag yrkade hela tiden att jag var okej. Om jag tacklats medvetslös sade jag alltid åt läkarna att jag var okej, säger Johnson som avslutade sin karriär för ett år sedan.

Nya regler ska uppmuntra lag att rapportera

NFL, som ofta anses vara föregångarna inom hjärnskakningsförebyggande åtgärder, håller enligt USA Today på att skriva om regelboken igen. Enligt tidningen håller ligan på att skriva in en regel, som skulle göra processen lättare för lag som behöver ersätta spelare som drabbats av hjärnskakning.

Eftersom hjärnskakning i dag ofta klassas som en så kallad dag till dag-skada (eng. day-to-day injury), också i NHL, kan lag inte ersätta spelaren i rostern. I dagsläget måste laget placera spelaren på en skild skadelista för att få lyfta upp en ersättare.