Hoppa till huvudinnehåll

IS säger sig stå bakom attacken i Manchester - 22 människor dödades

Blomhav i Manchester den 23 maj 2017 efter terrorattentatet vid Manchester Arena.
Blomhav i Manchester den 23 maj 2017 efter terrorattentatet. Blomhav i Manchester den 23 maj 2017 efter terrorattentatet vid Manchester Arena. Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press terrorattacker,Manchester,Storbritannien,tonåringar,Terrordådet i Manchester 2017,Ariana Grande

Terrorgruppen Islamiska staten har tagit på sig skulden för attacken mot konsertarenan i Manchester i går kväll då 22 människor miste livet. Enligt nyhetsbyrån AP har gärningsmannen identifierats som Salman Abedi, 22 år. Utrikesministeriet här hemma bekräftar att inga finländare finns bland offren.

Den amerikanska popsångaren Ariana Grande höll på att avsluta sin konsert i Manchester Arena när en eller två explosioner hördes. Polisen larmades klockan 22.33 på måndag kväll lokal tid - halv ett finsk tid.

Vittnen säger sig ha sett en misstänkt man komma in i foajén när konserten höll på att ta slut.

I videoklippet nedan, som enligt uppgift spelades in medan händelsen inträffade, kan man höra en dov smäll.

Hoppa över Twitterpostning

Åtminstone 22 personer har bekräftats döda och omkring 60 personer har skadats.

IS tar på sig attentatet

På måndag eftermiddag meddelade terrororganisationen Islamska staten att den ligger bakom attacken.

En av våra soldater placerade ut bomben vid konsertarenan, säger IS i ett uttalande.

Under presskonferensen på tisdagsmorgonen sade polischefen att det ser ut som om attacken utfördes av en person som sprängde sig själv.

– Jag kan bekräfta att angriparen dog vid arenan. Vi tror att attentatsmannen bar en hemmagjord sprängladdning som han utlöste och som orsakade detta illdåd, sade polischefen Hopkins.

Det fanns skrot och spikbitar på golvet, vilket också tyder på att det var frågan om en hemgjord splitter- eller rörbomb. Många offer ska ha haft splitterskador.

Enligt BBC och Guardian var det yngsta offret för attacken en åttaårig flicka. Enligt räddningsmyndigheterna finns det tolv barn under 16 år bland de skadade.

23-åring gripen

På måndag eftermiddag greps en 23-årig man på ett köpcentrum i Manchester. Han misstänks vara delaktig i dådet.

Köpcentret Arndale evakuerades för en stund i samband med gripandet.

Senare på tisdag eftermiddag meddelade polisen att man genomfört två husrannsakningar i anslutning till attacken.

Hoppa över Twitterpostning

Premiärministern fördömer

Storbritanniens premiärminister Theresa May sade efter ett krismöte med regeringen att det står utom allt tvivel att konsertbesökarna i Manchester föll offer för en terrorist.

Det är ett av de värsta terrordåd som Storbritannien har utsatts för, sade May. Hon konstaterade att polisen nu arbetar för högtryck för att klarlägga hela bilden.

De skadade vårdas på åtta sjukhus i Manchesterområdet, många har livshotande skador. Och vi vet att det finns många barn och ungdomar bland de döda och skadade, sade Theresa May.

Hon fördömde terrorismen och intygade att alla som på något sätt varit inblandade i Manchesterattacken ställs inför rätta.

Polisen tror sig veta vem gärningsmannen är, avslöjade May.

Ingen säkerhetsgranskning vid arenans ingång

Unga som nyhetsbyrån Reuters har talat med i Manchester vittnar om brister i säkerheten vid portarna till konsertarenan.

Vi granskades inte alls när vi gick in på arenan, och ingen letade igenom våra väskor, säger 17-åriga Kieron Ferries.

- Jag går ofta på konserter och är van vid granskningar. Därför blev jag förvånad över att ingen granskade mig nu vid Ariana Grandes konsert, säger Ferries.

Sebastian Diaz som var i samma sällskap som Ferries säger att vakterna bara skannade biljetterna.

Nikola Trochtova säger till en tjeckisk radiokanal att säkerhetsåtgärderna var obefintliga vid konserten och att inga väskor ska ha granskats.

Läs också