Hoppa till huvudinnehåll

Säsongsöppning för många på friidrottskalas i Karis

Linda Sandblom hoppar höjd.
Linda Sandblom inleder sommarens friidrottssäsong i Karis. Linda Sandblom hoppar höjd. Bild: Yle/Patric Westerlund Linda Sandblom,Hangö,Hangö IK,höjdhopp

Flera friidrottare av världsklass deltar i Stjärntävlingarna i Raseborg söndag 4.6. Herrarnas spjut har lockat många starka namn. Tävlingarna visas också på Yle TV 2.

Över 300 idrottare från sju länder och 90 finländska klubbar deltar i 19 grenar och tio ungdomsgrenar. Stjärntävlingarna var i fjol rankade på 13 plats bland friidrottstävlingarna som ordnades i de nordiska och baltiska länderna.

Herrtävlingen i spjut kommer att vara högklassig säger IF Raseborgs verksamhetsledare Glenn Lignell som håller i trådarna för friidrottstävlingarna.

- Man kommer inte med i A-tävlingen med under 80 meters resultat som det ser ut nu.

Från Sydafrika, Argentina och Island

Bland namnen finns Rocco van Rooyen från Sydafrika som har kastat över 85 meter och Braian Toledo från Argentina med ett personligt rekord på kring 83 meter. Toledo innehar världsrekordet för juniorer i 17-årsklassen och var tionde i OS i fjol.

Glenn Lignell i Sportmåndag 16.3.2015
Glenn Lignell är verksamhetsledare för IF Raseborg. Glenn Lignell i Sportmåndag 16.3.2015 Bild: Yle/Christoffer Westerlund sportsnackare,Raseborg,Ekenäs

Också Teemu Virkkala, Sampo Lehtola, Sami Peltomäki och Joni Karvinen deltar i herrarnas spjut. Inom de närmaste dagarna klarnar det också om lokala spjutkastaren Oliver Helander är i tillräckligt bra skick för att tävla i Karis den 4 juni. IF Raseborgs Teo Takala avgör också inom de närmaste dagarna om han deltar.

Damtävlingen i spjut kommer också att bli bra, säger Glenn Lignell. Asdis Hjalmarsson från Island som var åttonde i EM i fjol och har ett personbästa på nästan 63 meter deltar. Också finländska toppkastaren Jenni Kangas finns med bland de tävlande.

Västnyländska toppidrottare deltar

Av de västnyländska friidrottarna är det klart att Hangö IK:s höjdhoppare och finländska rekordhållaren Linda Sandblom deltar och öppnar årets säsong i Karis den 4 juni.

Också IF Raseborgs kulstötare Tomas Söderlund deltar. Han inledde nyligen sin säsong med en ny roterande teknik.

Under Stjärntävlingarna hålls också granskningstävlingar inför lag-EM för landslag. Inom ramen för det löps bland annat 3 000 meter hinder för herrar.

Tomas Söderlund stöter kula.
Tomas Söderlund tävlade i Karis också i fjol. Tomas Söderlund stöter kula. Bild: Yle/Patric Westerlund Tomas Söderlund,kulstötare,karis telefon games

- Det är första gången på över tio år som det ordnas en hindertävling i Karis. Våra egna idrottare Otto Loukkalahti och Vilho Loukkalahti har varit glada att de får öppna säsongen genom att löpa en hindertävling på hemmaplan.

Övriga grenar som ingår i granskningstävlingarna är herrarnas och damernas diskus, damernas kula och damernas 5 000 meter.

I direktsändning på Yle TV2

Stjärntävlingarna som i år har en budget på kring 60 000 euro kommer för första gången att visas på tv på Yle TV2 med start klockan 16.30 på söndag 4 juni.

Nästa vecka blir det uppvärmning inför Stjärntävlingarna i och med Ärevarvet som löps i Karis 30.5 klockan 19 och i Ekenäs 1.6 klockan 18.

Inför ärevarvet i Ekenäs får barn och unga bekanta sig med olika friidrottsgrenar på Centrumplan klockan 16-18. Som ledare fungerar lokala toppidrottare som bland annat Linda Sandblom, Tomas Söderlund, Jonna Berghem och Otto Loukkalahti.