Hoppa till huvudinnehåll

SDP bildade koalition med småpartier i Raseborg

Ett bildcollage med tre bilder, två av byggnader och ett av järnvägsspår, och ovanpå det en grafisk bild av en ordförandeklubba samt grafiska personfigurer med procenttecken på sina magar.
Dragkampen om makten i Raseborg fortsätter och får nya ingredienser. Ett bildcollage med tre bilder, två av byggnader och ett av järnvägsspår, och ovanpå det en grafisk bild av en ordförandeklubba samt grafiska personfigurer med procenttecken på sina magar. Bild: Yle/Linus Westerlund Raseborg,statistik (vetenskaper),statistik (data),närvaro,stadsfullmäktige,stadsfullmäktigeledamöter,närvarostatistik för raseborg stadsfullmäktige

SDP i Raseborg bildar tillsammans med Samlingspartiet, Vänsterförbundet och Sannfinländarna ett samarbete kallat koalition 17. SDP:s Nina Wessberg säger att det handlar om att ha en bättre förhandlingsposition mot De gröna och SFP som har ingått samarbete.

Wessberg betecknar samarbetet som historiskt då det inte förut har funnits ett så här stort partisamarbete i Raseborg.

- Våra väljare har sagt att de vill ha förändring.

Nina Wessberg. Bild: Yle/Veronica Montén wessberg

Samarbetet mellan partierna är tekniskt, men det är ännu oklart om samarbetet ska fortsätta hela fullmäktigeperioden.

- Vi har i vissa frågor ganska samma syn i hur staden ska utvecklas. Men inte ska vi alltid rösta på samma sätt i alla frågor, säger hon.

Koalition 17 vill också påverka direkt i de organ som på landskapsnivå drar upp riktlinjerna för de stora reformer som är på gång.

- Där krävs det bredare axlar än vad SFP har, säger Wessberg.

Mera platser i små organ

På frågan om vad samarbetet innebär i termer av makt säger Wessberg att det handlar om ren valmatematik.

- SFP och De gröna har 26 platser och vi har 17 platser. 17 platser är bättre än de 13 platser SDP skulle ha ensamma.

I stora politiska organ som stadsstyrelsen betyder samarbetet inget i praktiken när det gäller antalet platser i organet.

Men i små organ med sju och fem platser leder samarbetet till flera platser.

- I nämnder med sju platser skulle SFP och De gröna ha fem platser och de övriga två. Nu blir fördelningen fyra mot tre, säger Wessberg.

I praktiken ska den näst största grupperingen få vice ordförandeposterna.

- I princip är det ju så. Vi får se vad SFP nu vill, säger Nina Wessberg och säger att hon inte vill utveckla vidare sitt lite hemlighetsfulla resonemang.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland