Hoppa till huvudinnehåll

"Bara roligt att det finns björnar i Esbo, därför bor jag här i skogen!"

Björn som vill gå i ide snart
Högholmenbjörnen på bilden är inte den enda björnen i huvudstadsregionen. Björn som vill gå i ide snart Bild: Mari Lehmonen (2014) Helsinki Zoo archives högholmen

Att det rör sig en björn i närheten av Maria Mäkinens stall vid Esbo gård stör henne inte det minsta. "Alltid har här ju funnits björnar", säger hon.

– Jag har inget emot att det finns varg, björn och lo på området. Om man bor som jag mitt i naturen utan några grannar så hör det till att det finns djur. Det är bara bra, säger Maria Mäkinen som har ett stall vid Esbo gård.

En gång för tio-femton år sedan såg hon en björnhona och en unge äta jordgubbar vid ett jordgubbsland i närheten. Folk i området talar också om en björn som haft sitt bo nära Bemböle.

Jag har inget emot att det finns varg, björn och lo på området. Om man bor som jag mitt i naturen utan några grannar så hör det till att det finns djur.― Mari Mäkinen, stallägare

Mäkinen tycker inte det är det minsta förvånande med björnobservationer i Esbo och är inte heller rädd. Hon har sett varg och lo på området och hon är säker på att en björn håller avstånd - att den är rädd för folk.

Nyfött föl på stallet Fageräng + Maria Mäkinen
Maria Mäkinen har hästar och andra djur. Nyfött föl på stallet Fageräng + Maria Mäkinen Bild: Tino Oksanen fageräng,Hästdjur,stall

- Folk blir så lätt hysteriska. Tänk på hur många vargar som har skadat någon människa jämfört med hur många hundar som har gjort det, det är senast på 1800-talet som någon människa dödades av en varg. Och bilar är ju farligare än björnar, tycker Mäkinen.

Folk blir så lätt hysteriska.

Hon är inte heller rädd för att något av alla husdjuren på gården skulle skadas av ett vilddjur.

- Ibland blir hästarna rädda. De kan vägra att gå in på någon stig om de känner lukten av björn i skogen, berättar hon.

Och kanske skulle en varg kunna ta något av de små lammen, funderar hon. Men hon tror att hennes hundar håller de vilda djuren på avstånd.

Ta det lugnt och spring inte

Enligt gammal folkvisdom ska man lägga sig ner och spela död om man stöter på en björn i skogen. Det stämmer enligt Ari Raatikainen som är parkmästare för Noux nationalpark.

– Först lönar det sig förstås att försöka backa bort från stället, lugnt och sansat. Det viktigaste är att försöka hålla sig själv lugn.

Det är en dålig idé att vända ryggen till björnen eller springa i väg.

– Om du springer tror björnen att du är dess byte. Om björnen närmar sig ska man kasta sig ner på marken och lägga händerna över nacken, för det är där som björnen försöker bita ifall den anfaller. Sedan gäller det att ligga helt still. Då kan det vara att björnen snusar lite på en men inget mer, säger Raatikainen.

Björnen undviker nog människan.― Ari Raatikainen, parkmästare för Noux nationalpark

Raatikainen säger att det sällan ändå kommer till den punkten och håller med Mäkinen.

– Björnen undviker nog människan. En normal björn springer undan om den möter en människa. Men det är förstås en annan sak ifall björnen till exempel är skadad, säger Raatikainen.

Två björnungar leker på en grön äng.
Om björnen har ungarna med sig gäller det att vara på sin vakt, för då kan den bli aggresiv om den känner att den måste skydda dem. Björnungarna på bilden har inget att göra med björnen som setts i Esbo. Två björnungar leker på en grön äng. Bild: Mostphotos brunbjörn,Björn

På Finlands viltcentrals nätsidor ges ännu några ytterligare tips. Man ska inte skrika åt en björn utan i stället försöka prata lugnt med den medan man backar bort från platsen. Över huvud taget lönar det sig att föra liv i skogen så hör björnen när man kommer och springer undan.

Det lönar sig också att slänga ner ett klädesplagg eller något dylikt medan man backar, så får björnen något att snusa på och man får tid att komma undan från situationen. Om björnen ställer sig på sina baktassar gör den det för att få en bättre överblick av situationen. Men om björnen morrar och böjer sig ner som för att börja springa så är den arg.

Det fanns minst dryga tvåtusen björnar i Finland i mitten av 2016 enligt Naturresursinstitutet.