Hoppa till huvudinnehåll

Biljettförsäljningen försvinner både i tåg och spårvagnar

Man stiger in i spårvagn, trängsel.
HRT vill göra spårvagnstrafiken smidigare genom att spårvagnsföraren slutar sälja biljetter. Förändringen träder i kraft 2018. Man stiger in i spårvagn, trängsel. Bild: Yle/ Karin Filén rusning

Snart är bussen det enda färdmedlet där det går att köpa biljett av chauffören. Biljettförsäljningen i spårvagnarna upphör nästa år. Och om mindre än en månad upphör också biljettförsäljningen i lokaltågen.

Från och med början av 2018 kommer biljettförsäljningen att upphöra i spårvagnarna. Helsingforsregionens trafik (HRT) motiverar beslutet med att det gör spårvagnstrafiken smidigare.

- Att föraren slutar sälja biljetter förbättrar kundernas erfarenheter då kunder som köper biljetter inte längre orsakar trängsel i spårvagnarna, vilket leder till förseningar. Redan nu använder största delen av passagerarna periodbiljetter, värdebiljetter, mobilbiljetter och biljetter som är köpta i automaterna, säger avdelningsdirektör Mari Flink, som ansvarar för HRT:s kundrelationer och försäljning, i ett pressmeddelande.

Kollektivtrafikbiljetter ska säljas i parkeringsautomaten

Engångsbiljetter kommer att börja säljas i kiosker och affärer den här sommaren och dessutom ska det ännu under det här året gå att köpa i parkeringsautomater i Helsingfors.

- Det här betyder att man från samtliga 400 parkeringsautomater kommer att kunna välja om man vill betala parkeringsavgift eller köpa en biljett som gäller i kollektivtrafiken, säger HRT:s försäljningschef Matias Sarkkinen.

Det här betyder att man från samtliga 400 parkeringsautomater kommer att kunna välja om man vill betala parkeringsavgift eller köpa en biljett som gäller i kollektivtrafiken.― Matias Sarkkinen, försäljningschef vid HRT

Enligt HRT ökar också Spårjokern behovet att försnabba spårvagnstrafiken. Snabbspårvägen Spårjokern ska gå från östra Helsingfors till Esbo och ersätta busslinje 550. Den ska börja trafikera i början av 2020-talet.

- Om spårvagnarna håller tidtabellen i större utsträckning kan vi utveckla styrningen av trafikljusen och automatiskt ge grönt ljus åt spårvagnarna, säger Sarkkinen.

Upphör i tågen i juni

Redan innan biljettförsäljningen upphör i spårvagnarna kommer den att upphöra i lokaltågen.

Från och med den 19 juni måste man köpa sin biljett innan man stiger på tåget. Till exempel går det att göra i biljettautomater eller via mobiltelefonen.

Enligt HRT gör också den här förändringen trafiken smidigare.

- HRT förbereder sig för att öppna trafiken för konkurrens 2021 och målsättningen är Europas bäst fungerande lokaltågstrafik. Sommarens förändringar är ett steg åt det hållet, säger Mari Flink.

Försäljningen av biljetter i tåget har enligt HRT minskat under de senaste åren.

Förändringen möjliggör att konduktörerna i lokaltågen kan röra sig i alla vagnar och inte som nu, enbart i biljettförsäljningsvagnarna.

Enligt försäljningschef Matias Sarkkinen har HRT inte fått särskilt mycket direkt respons på besluten att sluta med biljettförsäljningen på tåg och i spårvagnar.

I bussarna i huvudstadsregionen kommer det också fortsättningsvis att vara möjligt att köpa biljett av chauffören. Bild: YLE/Rose-Marie Sundström jokerlinjen

Biljettköp av chauffören bara möjligt i bussarna i framtiden

Efter de här förändringarna kommer bussarna att vara de enda färdmedlen där man också i fortsättningen kommer att kunna köpa biljett direkt av chauffören.

- Vi har inte fattat några beslut om att upphöra med försäljningen av biljetter i bussen. Förstås skulle också det göra trafiken smidigare, säger Sarkkinen.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen