Hoppa till huvudinnehåll

Böter till vd och arbetsledare för dödsvållande vid arbetsplatsolycka

Lagböcker och domarklubba.
Företag och arbetsledning döms till böter efter arbetsplatsolycka. Lagböcker och domarklubba. Bild: CC domstolsbeslut

Vd och arbetsledare är dömda till böter för arbetarskyddsbrott och dödsvållande. Även företaget, Pesupalvelu Langh, får böta då en anställd omkom i en arbetsolycka 2015.

Pikisföretaget Pesupalvelu Langh ska betala 20 000 euro i samfundsböter och företagets vd får böta 1100 euro, vilket är 20 dagsböter.

Arbetsledaren ska betala 1590 euro vilket motsvarar 35 dagsböter. Det beslöt tingsrätten i en dom i samband med att en man omkom i en arbetslycka 2015.

Olyckan inträffade då två anställda vid företaget jobbade med förnyandet av avloppssystemet i ett bostadshus. Den ena mannen blev under en jordmassa och omkom.

Företaget dömdes för brott mot arbetsskyddsbestämmelserna medan vd:n och arbetsledaren dömdes för arbetarskyddsbrott och dödsvållande.

Enligt tingsrätten hade vd:n och arbetsledaren inte instruerat de anställda tillräckligt noggrant i hur man ska jobba med jordmassor och den specifika arbetsuppgiften.

Dessutom kritiserades arbetsledningen för att de inte sett till att de som jobbade med jordmassan var inom synhåll från varandra.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland