Hoppa till huvudinnehåll

Facket vill se ändring på NTM

Stål
Arkivbild. Stål Bild: Pixabay Järn- och stålproduktion,metallarbeten,gnistor,arbete,Jobb (musikstycke),arbetare,anställning

Svårigheten att locka anställda till NTM, alltså Närpes trä och metall, beror inte enbart på en ovilja att jobba hos arbetssökande. Det säger företagets huvudförtroendeman Kent-Johan Svarvar.

På tisdagen sade vd:n Kurt-Erik Nordin att 25 personer kunde anställas genast, men många som söker vill egentligen inte ha ett jobb. Och inte får företaget anställa personer utanför EU-området.

Huvudförtroendeman Kent-Johan Svarvar håller med om att det kan vara svårt att få anställda med bara 4 procent arbetslösa i Närpes. En annan bidragande orsak är att branschen inte lockar unga som förr.

Lönerna har blivit efter och i yrkesskolorna ser man att klasserna minskar. Men det är inte hela sanningen enligt Svarvar.

Rekryteringsfirma avskräcker

När arbetssökande får höra att de ska anställas via en rekryteringsfirma är det många som hoppar av. Det upplevs som för osäkert och lönen är nära miniminivån, säger Svarvar.

- Så fort de hör att en bemanningsfirma är inblandad är många inte intresserade av att komma till företaget.

Att erbjuda direktanställning på företaget och höja timlönen med någon euro skulle påverka läget, anser Svarvar.

Svarvar har noterat att det är stor omsättning på anställda och det har man försökt diskutera med företagsledningen.

- Arbetarna borda få känna att de är värda någonting och borde få delta mera i besluten. Trivs du inte finns ingen effektivitet heller, säger Svarvar.