Hoppa till huvudinnehåll

Flera gripna i utredningen av Manchesterattacken

Poliser patrullerar gatorna i London.
Poliser patrullerar gatorna i London. Poliser patrullerar gatorna i London. Bild: EPA/ FACUNDO ARRIZABALAGA poliser,London,patrull

Brittiska polisen har gripit en femte misstänkt i samband med utredningen av terrorattacken i Manchesterarenan i måndags.

Mannen greps i Wigan nära Manchester på onsdagseftermiddagen.

Under eftermiddagen greps också Hashem Abedi, lillebror till den misstänkte Manchesterbombaren Salman Abedi.

Brodern greps i Libyens huvudstad Tripoli, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. Han misstänks för band till terrorgruppen Islamiska staten.

I tisdags greps Abedis storebror nära Manchester.

Salman Abedi som utförde bombdådet i Manchester.
Salman Abedi Salman Abedi som utförde bombdådet i Manchester. Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press Islamiska staten (IS),terrorister,Terrordådet i Manchester 2017,salman abedi

Brittisk polis: Terrornätverk bakom bombdådet

Den brittiska polisen utgår från att ett terrornätverk står bakom bombdådet i Manchester.

- Jag anser att det är mycket klart att det är ett nätverk vi utreder, sade Ian Hopkins, polischef i Manchesterområdet.

- Våra spaningar är intensiva och de äger som bäst rum runtom i hela Manchesterområdet, tillade Hopkins vid en presskonferens på onsdag eftermiddag.

Pappan: Min son Salman är oskyldig

Nyhetsbyrån AP har varit i kontakt med brödernas pappa Ramadan Abedi som arbetar i Libyens huvudstad Tripoli som förvaltningschef inom landets säkerhetsstyrkor. Han säger att sonen Salman är oskyldig.

- Vi tror inte på att döda oskyldiga människor. Det är inte likt oss.

Tar 4-5 dagar att fastställa offrens identitet

Polisen säger i ett uttalande som publicerades på Twitter att man har kontaktat samtliga nära anhöriga till dem som dog i attacken.

De rättsmedicinska undersökningarna tar ännu fyra till fem dagar i anspråk, efter det kan man formellt fastställa offrens identitet.

Premiärminister Theresa May meddelade på tisdag kväll att hotnivån i Storbritannien höjts till kritisk, för första gången sedan juli 2007.

May konstaterade att den högsta hotnivån betyder att en ny attack "kan vara nära förestående".

22 människor dödades och 64 skadades av den hemgjorda bomb som gärningsmannen Salman Abedi placerat ut i Manchesterarenan i måndags.

Källor: AP; Guardian, Reuters, FNB, Yle

Läs också