Hoppa till huvudinnehåll

Håll kartan rätt - elever i Ekenäs lär sig orientera

Det går faktiskt riktigt bra att orientera, säger Selma Fagerholm och Emma Baarman från Seminarieskolan i Ekenäs. De har aldrig orienterat förut, men fick en chans då OK Raseborg visade hur det går till i samband med en världsomfattande orienteringsdag.

Det gäller att ha kartan svängd åt rätt håll, konstaterar elever i Seminarieskolan i Ekenäs när de orienterar i en labyrint i Skepparträdgården.

Orienteringsföreningen OK Raseborg hade skapat en labyrint av plastband där eleverna skulle hitta kontrollerna med hjälp av kartor.

Skolbarn i Ekenäs fick prova på orientering i Skepparträdgården.
Labyrinten i Skepparträdgården i Ekenäs var uppbyggd av plastband. Skolbarn i Ekenäs fick prova på orientering i Skepparträdgården. Bild: Yle/Marica Hildén orientering för skolelever ekenäs

Eleverna deltog också i en kulturorientering. Då skulle de hitta kulturella platser i Gamla stan.

Världsorienteringsdagen ordnas i hela världen den 24.5 och tanken är att barn, unga och vuxna får bekanta sig med olika orienteringsbanor.

OK Raseborg deltar i evenemanget för första gången.

Hela världen orienterar

  • Världsorienteringsdagen ordnas av Internationella orienteringsförbundet.
  • Barn, unga och vuxna i hela världen får bekanta sig med orientering. Dagen ordnas för andra gången i Finland.
  • Förra året deltog 250 000 människor i 81 länder. I år är målet 500 000 deltagare.
  • OK Raseborg ordnade orientering på förmiddagen i Skepparträdgården i Ekenäs. På eftermiddagen var skolelever i Västerby skidcentrum.
  • På kvällen ordnas öppen orientering i Västerby för allmänheten. Orienteringen kostar 5 euro för dem som är över 20 år. Labyrintorienteringen är gratis.

Emma Baarman och Selma Fagerholm säger att de klarat av orienteringen i labyrinten eftersom de lyckats läsa kartan bra. Då är det lätt att hitta kontrollerna.

Luna Nyblom har nyss blivit scout och tycker att det är enklare att orientera med kompass än att läsa en karta utan kompass.

Det har ändå gått bra att hitta kontrollerna i labyrinten, säger Luna Nyblom som stannar vid en kontroll tillsammans med Theo Ingman.

Skolbarn i Ekenäs fick prova på orientering i Skepparträdgården. De heter Theo Ingman, Luna Nyblom, Amalia Louise Rehn, Elin Fagerström och Ana Hallgren.
Theo Ingman, Luna Nyblom, Amelia Louise Rehn, Elin Fagerström och Ana Hallgren blev intresserade av orientering. Skolbarn i Ekenäs fick prova på orientering i Skepparträdgården. De heter Theo Ingman, Luna Nyblom, Amalia Louise Rehn, Elin Fagerström och Ana Hallgren. Bild: Yle/Marica Hildén elin fagerström

Theo Ingman har inte orienterat förut, men berättar att hans mamma kan orientera, så han vet litet vad det går ut på.

- Det är litet svårt att förstå den här kartan, då man inte har orienterat förut, säger Theo.

Han kan i alla fall tänka sig att börja orientera, för det är till exempel lättare att delta i en vandring då man kan läsa en karta.

Tre barn stämplar i en orienteringskontroll. De heter Olivia Asplund, Simon Lehtinen och Jazmin Mainetti.
Simon Lehtinen och Jazmin Mainetti har hittat en kontroll. Bakom dem syns Olivia Asplund. Tre barn stämplar i en orienteringskontroll. De heter Olivia Asplund, Simon Lehtinen och Jazmin Mainetti. Bild: Yle/Marica Hildén västnyland

- Det är roligt att gå omkring med karta. Man måste tänka och använda sin hjärna, säger Ana Hallgren.

Hon tar sig fram i labyrinten tillsammans med Elin Fagerström och Amelia Louise Rehn.

Flickorna tycker att de klarat banorna riktigt bra.

Visst skulle det ibland ha varit enklare att krypa under banden, men det gjorde de inte för då skulle de ha blivit diskvalificerade.

Skolbarn i Ekenäs fick prova på orientering i Skepparträdgården.
Ibland kan man ta sig fram utan hjälp, ibland behövs det samarbete eller hjälp av en lärare då man orienterar. Skolbarn i Ekenäs fick prova på orientering i Skepparträdgården. Bild: Yle/Marica Hildén orientering för skolelever ekenäs

De elever som Yle Västnyland pratade med på förmiddagen sade att de kan tänka sig att börja orientera och det är precis vad ordföranden för OK Raseborgs styrelse, Kristian Forsell, vill höra.

Världsorienteringsdagen är till för att locka nya människor till sporten.

- Om vi inte syns så vet man inte att vi finns, säger Forsell.

Han hoppas att orientering blir lika känt som fotboll och handboll.

- Det skulle vara roligt om folk började orientera även om de inte är födda i en orienteringsfamilj.Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland