Hoppa till huvudinnehåll

Möjlig övergång till Arkea väcker känslor i Pargas - i Åbo tycker skolelever och lärare att maten är okej

Salladsbord i skola.
Salladsbord i skola. Bild: Yle/Lotta Sundström rågbröd

Ska Arkea laga maten i Pargas i framtiden? Den frågan gick vidare i måndags, då stadsstyrelsen gav grönt ljus åt planerna på att låta bolaget Arkea ta över kosthållet i Pargas från och med i höst.

Det skulle betyda att Arkea ansvarar för kosthållet exempelvis på daghem, skolor och äldreboenden. Arkea är ett kommunalt ägt bolag och ägs till största delen av Åbo stad. Bolaget sköter alltså kosthållet exempelvis inom Åbo stad och Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt.

"Det finns helt bra mat - men också sådant som inte faller mig i smaken"

I Cygnaeus skola i Åbo äter eleverna Arkeas skolmat. I tisdags serverades eleverna mellan årskurs 1 och 6 spenatsoppa, ägg och äppelpaj till efterrätt. I Cygnaeus skola i Åbo tillreder köket cirka 430 portioner mat dagligen. Eleverna Lina Nelimarkka och Nicke Nurmi, som går i årskurs 6, tycker att maten är helt okej.

Spenatsoppa och kokta ägg i en skolmatsal.
Spenatsoppa var på menyn i Åboskolorna i tisdags. Spenatsoppa och kokta ägg i en skolmatsal. Bild: Yle/ Nora Engström skolmat i åbo

- Det finns helt bra mat, men också sånt som inte faller mig så mycket i smaken. Pasta och köttfärs gillar jag, och salladen är god. Men till exempel spenatsoppan är inte så god, säger Nelimarkka.

Även klasskamraten Nicke Nurmi tycker att en del av maten är godare än den andra.

- Det finns vissa maträtter, såsom makaronilåda, som är gott. Sen finns det vissa, så som vegebullar, som inte är så gott, säger Nurmi.

Eleverna Lina Nelimarkka och Nicke Nurmi står i skolans matsal.
Sjätteklassarna Lina Nelimarkka och Nicke Nurmi. Eleverna Lina Nelimarkka och Nicke Nurmi står i skolans matsal. Bild: Yle/ Nora Engström nicke nurmi

Båda tycker att man blir mätt på den mat som serveras. Samtidigt hoppas de att elevernas önskemål skulle beaktas mer, eller att de kunde få rösta om sina favoriträtter.

- Kanske lite mer sådan mat som eleverna önskar, exempelvis tortilla, säger Nelimarkka.

"God mat med tanke på resurserna"

Läraren Johan Hesselgren är nöjd med den mat som skolan serverar.

Bitar av uppskuren äppelpaj i en form.
Lärare och elever serverades äppelpaj till efterrätt i tisdags. Bitar av uppskuren äppelpaj i en form. Bild: Yle/ Nora Engström äppelpaj

- Om man tänker på resurser och priser, så är det riktigt bra mat. Lasagnen är god, efterrätterna görs oftast här i köket och ibland är det hembakat bröd också och det är jättetrevligt, säger Hesselgren.

Ibland klagar eleverna på skolmaten.

- Jag brukar ibland jämföra med maten där hemma, då eleverna säger att maten är sämre. Vilka får lagad mat varje dag och ibland efterrätt och nybakat bröd? Jag tror inte att det är så många som får det, säger Hesselgren.

Pargas stad sparar 213 000 euro i året i och med övergången

Pargas stadsstyrelse godkände i måndags efter omröstning att Pargas stads kosthåll ska tas över av Arkea. Det slutliga beslutet fattas i stadsfullmäktige.

Övergången till Arkea motiveras med att kosthållet inom Pargas stad kommer att splittras i och med vårdreformen. En del av personalen inom Pargas kosthåll gör i dag mat till äldreboenden och andra enheter som lyder under social- och hälsovården. All social- och hälsovård kommer att tas över av landskapet Egentliga Finland 1.1 2019.

Samtidigt sparar Pargas stad drygt 200 000 euro i året om kosthållet flyttas över till Arkea.

Meny över skolmat i Cygnaeus skola i Åbo.
Meny över skolmat i Cygnaeus skola i Åbo. Bild: Yle/ Nora Engström mat,skolmat,Meny,arkea

Meningen är att personalen inom kosthållet ska flyttas över till Arkea som gamla anställda. Samma personer gör alltså maten i Pargas i framtiden också även om kosthållet tas över av Arkea.

Kraven på hur mycket närproducerad och ekologisk mat som ska serveras i Pargas i framtiden är desamma som nu inom Pargas stad.

Enligt stadsdirektör Patrik Nygrén kommer inbesparingarna bland annat av att en stor enhet som Arkea kan köpa större mängder råvaror och producera större mängder mat.

Planera att övergå till Arkea väcker motstånd - Arkea kommenterar inte i det här skedet

Planerna har väckt en del motstånd och oro i Pargas. Man har uttryckt oro för personalens välmående i och med bytet och om kosthållet kan erbjuda god och närproducerad mat i framtiden om det här sköts av Arkea.

äppel och plommon
äppel och plommon Bild: yle/Lone Widestam skolmat

Exempelvis har SDP varit emot planerna, och partiets medlemmar röstade också mot förslaget i stadsstyrelsen i måndags. SDP anser att staden istället borde utveckla det egna kosthållet och inte utlokalisera det.

Vid Arkea konstaterar kosthållschef Paula Juvonen att hon inte kan kommentera frågan innan beslutet har fattats. Hon konstaterar ändå att närproducerad och ekologisk mat utgör en viktig del av Arkeas verksamhet.

Rivna morötter och isbergssallat i serveringslådor.
Rivna morötter och isbergssallat i serveringslådor. Bild: YLE/Monica Forssell morot,Morot,Isbergssallat,Sallatsläktet,skolmat,råkost

I en intervju för Yle Åboland i augusti i fjol berättade Juvonen att allt kött, alla mjölkprodukter, potatis, rotfrukter och sädesslag i Åbos skolor och daghem är inhemska. Grönsakerna är också lokalproducerade och inhemska då det är säsong för dem.

Det slutliga beslutet om Pargas stad ska övergå till Arkea eller inte fattas i stadsfullmäktige. Följande fullmäktigemöte är den 6 juni.

Läs också