Hoppa till huvudinnehåll

Ny akutmottagning förkortar köerna vid HVC i Borgå

Kölappsmaskin i hälsocenetral.
Bara att gå in och ta en kölapp. Kölappsmaskin i hälsocenetral. Bild: Yle/Mikael Kokkola hälsocentraler,Hälsovårdstjänster,näse hälsovårdscentral

Vid hälsovårdscentralen i Näse går det nu att vid akuta fall söka vård utan tidsbeställning. Först bedömer en skötare läget och vid behov tar en läkare vid.

I den ljusa korridoren väntar fyra personer på att sin tur att kallas in till läkaren eller skötaren. En ung Borgåbo sitter och studerar sin telefon.

- Nu precis ropar de upp mitt namn, jag har bara behövt vänta här cirka 10 minuter. Det här verkar nog vara ett bra system.

Patient går in till hälsocentral.
Akutmottagningen fnns vid B-trappan. Patient går in till hälsocentral. Bild: Yle/Mikael Kokkola hälsocentraler,näse hälsovårdscentral

Också överläkare Susanna Varilo är nöjd. De första åtta dagarna vid den brådskande akutmottagningen har gått bra. Dagligen har omkring 100 personer sökt vård utan tidsbeställning.

- Redan nu märker vi hur den nya akutmottagningen avlastar våra övriga vårdfunktioner. De långa telefonköerna i telefontjänsten har till exempel minskat avsevärt.

Tidigare var de många telefonsamtalen ett stort problem för hälsocentralen.

- Förr kunde det finnas hundra telefonsamtal som sku ringas, men nu en eftermiddag fanns det inte ett enda samtal kvar att sköta.

Läkare står inne i korridor.
Överläkare Susanna Varilo. Läkare står inne i korridor. Bild: Yle/Mikael Kokkola hälsocentraler,näse hälsovårdscentral

Mottagningen utan tidsbeställning är avsedd för brådskande fall som genast behöver vård. Ingången finns vid B-trappan där kölappsautomaten står och väntar.

Läkare Matti Jakkula hör till dem som har varit med om att utveckla det nya vårdsystemet.

- I visa fall kommer läkaren genast över till skötarens rum för att träffa klienten. Vi försöker vara väldigt flexibla och snabba, men det viktigaste är att alla blir bra bemötta och ordentligt skötta.

Under de första dagarna har Borgåborna besökt akutmottagningen för många olika krämpor.

- Jag har behandlat allt från infektioner och flunsor till utslag och stukade vrister, säger Jakkula. Att jobba som läkare på en hälsocentral är ett väldigt utvecklande arbete.

läkare går i korridor.
läkare går i korridor. Bild: Yle/Mikael Kokkola hälsocentraler,näse hälsovårdscentral

Inför starten i mitten av maj var personalen en smula nervös.

- Vi undrade lite på skoj hur det sku gå om alla 50 000 Borgåbor väller in hit på en och samma gång, säger Varilo.

På sociala medier har det förekommit kritik över långa väntetider. Först fick patienten vänta 40 minuter för att träffa en skötare och sedan mer än 30 minuter för att undersökas av en läkare.

Överläkare Susanna Varilo tar kritiken med ro. Hon stöder sig på den statistik som finns.

- De allra flesta får tala med en skötare inom en timme, hälften behöver inte vänta längre än en halv timme.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland