Hoppa till huvudinnehåll

Pål Pressli Show - åttiotalsmusik med en galen programledare

Pål Pressli Show från 1980-talet var en blandning av sketchprogram och musikprogram. Vi får bland andra se Dingo, Remu Aaltonen, Pelle Miljoona, Kari Peitsamo och Eppu Normaali. Men vem var kultfiguren Pål Pressli?

I den här artikeln presenteras Pål Pressli Show och alla åtta delar. Pål Pressli för löst framåt handlingen och tar in kända och mindre kända band. Delarna går också att se på Yle Arenan.

Med Pål Pressli Show ville man skapa något provocerande. Det var en blandning av sketchprogram och musikprogram utgående från en ganska fånig idé.

Huvudpersonen Pål Pressli (Paul Olin) är, eller tror sig vara, en oäkta son till Elvis Presley. Han tror sig också vara en underbar sångare.

Pål pressli pratar i en soffa.
Pål Pressli med sin högra hand Pål pressli pratar i en soffa. pål pressli

Som en motvikt till Pål Presslis skryt finns hans alter ego, hans högra hand, en handdocka som trycker ner Pål i skorna igen.

Pål Pressli träffar kända finska band och spelar också musikvideor.

Varje avsnitt av Pål Pressli Show börjar med att Pål Pressli anländer till Helsingfors-Vanda flygfält. Och till tonerna av Elvis "Hound dog" cyklar han genom Helsingfors med mängder av fans och groupies i hälarna.

Dingo - hysteri bland de unga

Pål Presslis riviga show börjar med gästartisten Dingo. Dingo var ett verkligt stort namn i mitten av 1980-talet med sångaren Neumann (Pertti Nieminen) och skapade hysteri, i synnerhet bland unga flickor med sina låtar Sinä ja minä och Autiotalo.

Pål Pressli intervjuar Neumann (Pertti Nieminen) och Pepe Laaksonen från Dingo med handdockan som tolk.

Dingo framför den egna låten Kirjoitan och Beatlescovern Penny Lane.

Paul Olin får också uppträda med dansorkestern Musta Hevonen (Peppe Karjalainen, Christian Lindblad, Timo Tuuri, Joakim Guthwert).

Rök över vattnet - heavy och manlighet

I den andra delen bekantar sig Pål Pressli med "tung rock". Gästartist är heavy rock-gruppen Zero Nine, och på musikvideo uppträder Whitesnake med Don't break my heart again.

Efter Pål Presslis yrande och allmänt pladder får det finska heavybandet Zero Nine börja med Deep Purples klassiska låt Smoke on the water.

Intervjun med Zero Nine koncentrerar sig på läderbyxor och machostil. Zero Nine kommer från Uleåborg så julgubben avhandlas också.

Mot slutet av showen sjunger Zero Nine "White lines".

Tosi paha ställe säger dom!― Pål Pressli om Borgbacken

Pål Pressli skall manligt testa hemska maskiner på Borgbacken. Han är blek av rädsla inför Enterprise, Spöktåget, Berg-och-dalbanan och andra fasansfulla apparater.

pål pressli, 1985
Pål Pressli på Borgbacken pål pressli, 1985 Bild: Yle videostill pål pressli

Det är först när han sätter sig på giraffen i den traditionella karusellen som han kan andas ut.

Pål träffar också Peter Keränen, finländsk mästare i bodybuilding. På 1980-talet var bodybuilding ett stort fenomen. De talar om machokultur, läser dikter och tränar.

Pål Pressli, Peter keränen
Pål Pressli (Paul Olin) tränar bodybuilding med Peter Keränen Pål Pressli, Peter keränen Bild: Yle videostill peter keränen

Susanne och Marianne - kärleksrock och kvinnor

I det här avsnittet av Pål Pressli Show blir Pål kär i en okänd flicka och får träffa flera flickor, bland andra Liisa Akimof med Tavaramarkkinat och Vera Telenius.

Pål intervjuar Liisa Akimof och berättar att han tycker om flickor. Akimof får inte säga så mycket om sin musik, utan mest om kärlek och kön.

Vi lyssnar på Akimofs band Tavaramarkkinat och deras sånger Pentu och Selitä, hani.

På musikvideo ser vi Leonard Cohens "Dance me to the end of love". Och vi får också höra Vera Telenius underbara coverversion av den "Tanssi loppuun rakkauden".

Pål Pressli beställer hamburgare.
Pål Pressli beställer en hamburgare Pål Pressli beställer hamburgare. pål pressli

Jag drömmer om en jul hemma - Eppu Normaali och KY:s disko

För Pål Pressli är julen jätteviktig, men Eppu Normaali (eller De normala som Pål kallar dem) som kommer på besök verkar inte ta julen, Pål eller den högra handen på allvar.

Martti Syrjä från Eppu Normaali undrar vilken jul det är fråga om, Pantse Syrjä får agera julskinka och svara på frågan om hurudan julen är.

Eppu Normaali hade just kommit ut med skivan "Kahdeksas ihme". Här uppträder de playback med Vuosi 85 och Voi kuinka me sinua kaivataan.

Martti Syrjä sjunger och spexar, 1986
Martti Syrjä spexar till Voi kuinka me sinua kaivataan Martti Syrjä sjunger och spexar, 1986 Bild: Yle videostill, Arkivet Martti Syrjä,Eppu Normaali,pål pressli show

Till sist går Pål på disko, det välkända KY på Norra Järnvägsgatan. Där får han stilråd av två ytterst trendiga och stilmedvetna kvinnor. Deras bedömning av Pål Presslis stil är mördande: Det där med grease i håret, glöm det pojke, det är helt out.

Pål Pressli pratar med två kvinnor.
Pål Pressli ska gå på disko Pål Pressli pratar med två kvinnor. pål pressli

Relax - stil med Liikkuvat lapset och Kari Peitsamo

Vår käre Pressli har en ny image - han har nu blivit yuppie. Frankie Goes To Hollywood, Kari Peitsamo och Liikkuvat Lapset hjälper honom att slappna av och fixa en ny stil.

Kari Peitsamo sjunger "Kun tukka lähtee" till Pål Presslis glädje.

Den dramatiska Tuula Amberla med sitt stora hår kommer in med bandet Liikkuvat lapset och sjunger sina låtar "Marssi" och "Sinut haluan". Pål Pressli vågar inte ens intervjua henne.

Anarki i tv - punk och riksdagsmän

Nu är Pål på äventyr i punkens värld. Gästartister är Pelle Miljoona och Hemo & The Roiders. På video ser vi Sex Pistols.

Det obskyra bandet Hemo & the Roiders börjar med lite hemlagad punk, där också Pål Pressli får delta.

Pelle Miljoona ger den äkta tonen med punkklassikern "Anarchy in the UK". Han får berätta om anarkismen och sjunga "Nuori, moderni (konservatiivi)".

Sex Pistols hör vi med "Pretty Vacant".

Pål Pressli testar på att bli scout. Till tonerna av Vårt land trampar Pål ut i skogen, utrustad med en jordglob och ett lakan.

Pål Pressli som scout.
Pål Pressli som scout Pål Pressli som scout. pål pressli

Pål Pressli sitter i lugn och ro och tränar finska när två terrorister attackerar honom i tron att han är finansminister Kalevi Sorsa.

När Pål Pressli fått iväg terroristerna beger han sig till riksdagen för att ta reda på vad man gör där, om de alls gör något där och vem som har makten.

Ole Norrback och Paul Olin, 1982
Pål Pressli med Ole Norrback Ole Norrback och Paul Olin, 1982 Bild: Yle videostill pål pressli

Efter att yrat i pater noster-hissen ställer Pål frågor till maktens män och kvinnor. Vi får höra bland andra Kalle Könkkölä, Esko-Juhani Tennilä, Ole Norrback och Georg C. Ehrnrooth.

Feberdrömmar och Pave Maijanen

I den nästsista delen vill Pål Pressli visa sina fina simhopp. Vi får se "bomben", "svanen" och "den farliga pantern". Men Pål visar även upp moderna överraskningar såsom "Löst slem".

Det myckna hoppandet är dock inte bra för Pål Pressli. Han insjuknar ordentligt, och tycker sedan endast synd om sig själv.

Pål Pressli simhoppar.
Pål Pressli hoppar bomb Pål Pressli simhoppar. pål pressli

Vi hör gruppen Darling of the London Society med "Aids misbehaving". Och Pål Pressli blir bara sjukare och sjukare.

Finns det någon som kan hjälpa honom? Hur är det med Pave Maijanen? Vi får höra hans "Hyvä haltija" och en svensk version av "Fever", med text av Marita Lindquist.

Jailhouse Rock - kris och Remu Aaltonen

I den sista delen går det inte bra för Pål Pressli. Han känner sig trängd och vet inte längre om han verkligen är Elvis Presleys son.

Vi närmar oss Pål Presslis smärtpunkt: Om Pål inte är Elvis son, vem är han då, finns han ens?

Han går in på Ensamma Hjärtans klubb och hör Remu Aaltonen sjunga.

Remu Aaltonen ger råd åt Pål, om hur man alltid kan vara sig själv och vara äkta.

Vi hör också Helsinki City Healers med "Neigbourhood blues" och "Star Illusion".

Paul Olin gör en tillbakablick

Skådespelaren Paul Olin tittar tjugo år senare (2006) på klipp från 1980-talet, kommenterar dem och berättar mera om hur det var att göra Pål Pressli.

Pål Pressli var ett program som vissa gillade och Olin fick en hel massa fanpost, men många bekanta och vänner undrade hur han kunde göra något sådant.

Själva idén till Pål Pressli var otroligt "dorkig", säger Olin. Innehållet var en blandning av skrivet material, hugskott och en hel massa som var helt improviserat.

Det var en salig anarki då Pål Pressli-avsnitten gjordes, berättar Paul Olin.

Vi visste inte på morgonen vad vi skulle göra när vi for ut och filma.― Paul Olin om Pål Pressli

Men det är också något charmigt med hur man gjorde tv på den tiden. Det är så långsamt och rudimentärt.

Och så går vi här, och så går alla och dallar och det får ta precis den tid det tar.

Olin frapperas av den otroligt irriterande Helsingfors-intonationen. Tänk att folk måste lyssna på det. Med liksom, dethäran och detdäran instrött allt som oftast.

Klipp ur serien:

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Ungdom för helvete – om politik, frisyrer, sex och musik

  Leif Salmén och Nalle Wahlroos vill förändra samhället.

  Vänsterungdomarna Leif Salmén och Nalle Wahlroos vill förändra det kommersiella samhället. För övrigt diskuteras sexualitet, politik, p-piller, musik och långt hår i detta ungdomsprogram från 1960-talet.

 • Stoff – om riksdagsval 1983

  Barnen lär sig om riksdag och riksdagsval 1983.

  I ett aktualitetsprogram för unga, Stoff, får vi lära oss om riksdagsval inför valet 1983.

 • Riksdagsvalet 1983

  1983 får valet en standargäst – datorn!

  Riksdagsvalet 1983 introducerar ett nytt inslag: datorerna. Ulla Eloranta, som "kommenderar" maskinerna, är sändningens viktigaste person. Mot slutet av sändningen kraschar datorerna och svartvita reservdatorer får köra in slutresultaten.

 • Minns i november – thriller i Småstad

  Lik, otrohet, internationell brottslighet och diamantstölder

  Småstad är en liten harmonisk stad, men under ytan pyr det. Lik, otrohet, internationell brottslighet och diamantstölder. De duktiga poliserna får ta itu med en riktig härva.

 • Någon borde sörja

  En överkörd man vid domkyrkan och en strypt kvinna på Kåren.

  En överkörd man vid Åbo domkyrka och en strypt kvinna på Kårens vind - har de något samband? Åbopolisen får ett knepigt fall att ta itu med, men de stressade karlarna hinner också roa sig.

 • Mormor – drama om ålderdom

  När gamla föräldrar inte längre klarar sig sig själva

  Sommarlovet börjar men allt kretsar kring mormor. Vad skall man göra med sina gamla föräldrar när de inte längre klarar sig själv?

 • Kvinnans åldrar – från 0 till 80 år

  Ålder, alla talar om ålder.

  Barndomen färgar oss alla. Och är en kvinnans liv slut efter 50? I "Kvinnoåldrar" berättar Sanna Tahvanainen, Monika Fagerholm, Birgitta Boucht och Barbara Winckelmann om kvinnans väg genom livet.

 • Märta Laurent talar om att åldras

  Vad innebär det för en vacker kvinna att bli gammal?

  Hur skall man åldras och vad innebär det för en vacker kvinna eller skådespelare att bli en gammal patient? Märta Laurent talar i Gogo om hur hon ser på skönhet, åldrande och skådespelarkarriären.

 • Firmajulfester

  Firmafester

  Hur firar man firmajulfester i Finland och vad allt kan hända på en våt julfest? Redaktör Tom Östling intervjuar en portier, en forskare och flera människor på gatan.

 • I december sups det

  Större alkoholkonsumtion i Finland 1989

  1987 talade man om att finländare dricker sig till alkoholförgiftning t.ex. i december med alla firmajulfester.

 • På 1990-talet gjorde man alkoholdrycker hemma

  Vintillverkning på 1990-talet

  I recessionens Finland på 1990-talet var det många som började tillverka sitt eget vin. För vissa blev det en bestående hobby, andra övergick till starkare och olagligare drycker.

 • Militärkuppen i Chile 1973 skulle rensa landet från oliktänkare

  Den 11 september 1973 tog general Pinochet makten i Chile.

  Den 11 september 1973 gjorde general Augusto Pinochet och hans junta en militärkupp i Santiago de Chile. President Salvador Allende störtades. General Pinochet började en sjutton år lång militärdiktatur där oliktänkare och vänstersinnade förföljdes. Militärkuppen hade starkt stöd av USA.

 • Lotsen är livvakt på haven

  Lotsarnas historia fram till 1994.

  Finlands skärgård är svår att navigera i. Fartyg manövrerar förbi många öar och grund. Därför är lotsarna viktiga. I dokumentären "Med havet som arbetsplats" (1994) av Bosse von Willebrand och Rikard Thölix får vi höra lotsarnas historia.

 • Att vara lots i Pellinge

  En bit finlandssvensk lotsvardag från Pellinge 1960.

  Hur är det att vara lots och hjälpa fartyg? Se en bit finlandssvensk lotsvardag från Pellinge 1960.

 • Fraktfartyget m/s Pamela

  Vidar reser runt Östersjön och fraktar varor.

  Far och son Tollander har ett rederi. Pappa Ingmar Tollander sköter businessen i land, medan Vidar reser runt Östersjön och fraktar varor.

 • Med m/s Norrö från Kotka till Antwerpen

  Finlandssvensk vardag till sjöss från 1961.

  Carl Mesterton tar oss med på lastfartyget m/s Norrö från Kotka till Antwerpen och vi får uppleva finlandssvensk vardag till sjöss från 1961.

 • En svår fred 1944

  Vapenstillestånd med tunga villkor för Finland

  I september 1944 slöts vapenstillestånd mellan Finland och Sovjetunionen. Villkoren var mycket tunga.

 • Hösten 1944

  Mörkläggning, flyglarm, krig och en svår fred.

  Sensommaren 1944 går det dåligt för Finland. Mörkläggning, flyglarm, krig och en svår fred.

 • Munsalasocialismen

  Under 1900-talets början skapades en egen rörelse.

  I Munsala utvecklades under 1900-talets början en helt egen form av socialism. Den kom till trakten genom forna emigranter som återvänt från USA med Marx och Engels verk i bagaget. Deras läror kom att prägla ortsbefolkningen från inbördeskriget 1918 till fortsättningskriget.

 • När Finland var fem före att bli fascistiskt - högerradikala skjutsade den liberala president Ståhlberg till gränsen

  Extremhögern kidnappade president Ståhlberg.

  Det var ett våldets och orons år i Finland. Den högerradikala Lapporörelsen var stark och samlade 12.000 personer till en demonstration som synligt togs emot av Finlands statsledning i Helsingfors. Det som kunde ha lett till en statskupp och diktatur, fick ett abrupt slut då man gjorde misstaget att kidnappa Finlands första president. Lapporörelsens hatretorik har återuppstått i dagens diskussionsklimat.

 • Ariadne - en labyrintisk mardröm av Walentin Chorell

  Vilsna mänskor söker kärlek i ett labyrintiskt ämbetsverk.

  I pjäsen Ariadne av Walentin Chorell söker vilsna människor (Lasse Pöysti och Nisse Brandt) efter kärlek och mänsklig närhet, medan de tappar bort sig i ett mardrömslikt ämbetsverk.

 • Våren 1986 spred Tjernobyl radioaktivitet och skräck

  Tjernobylolyckan 1986 räknas som den värsta någonsin.

  Natten till lördagen den 26 april 1986 exploderade en av reaktorerna i kärnkraftverket i Tjernobyl. Moln med radioaktiv strålning spred sig i östra Europa och Norden. Men i Finland ville myndigheterna inte skapa panik.

 • Svetlana Aleksijevitj om sovjetmänniskan efter Tjernobyl

  Svetlana Aleksijevitj talar om sovjetmänniskan 1998.

  Den vitryska författaren Svetlana Aleksijevitj vill ge så kallade “vanliga människor” en röst i litteraturen. Inför varje verk har Aleksijevitj samtalat med hundratals personer om livet i och efter Sovjetunionen. Här diskuterar hon 1998 om Vitrysslands historia och framtid.

 • Att leva i Tjernobyls skugga

  I Pripjat och Ditjatk på 2000-talet.

  I dag breder ödemark ut sig kring Tjernobylkraftverket. På tjugo år har städerna kring kärnkraftverket börjat återgå till naturen. Trots det finns det fortfarande folk som väljer att bo kvar nära Tjernobyl.

 • Konsekvenser av en kärnkraftsolycka

  Veckans Puls 1986 granskar följderna.

  Några dagar efter olyckan i Tjernobyl funderar man på konsekvenserna av en olycka av det här slaget. Vad händer i Ukraina och Kreml, och hur kan Finland skydda sig?

 • Dave Lindholm 1979

  Daves bänd Pen Lee har just splittrats.

  Dave "Isokynä" Lindholm intervjuas här av Ronnie Österberg. Det är 1979 och Daves bänd Pen Lee har just splittrats och skivbolaget Love Records gått i konkurs.

 • Om narcissistisk personlighetsstörning

  Charmerande och tyrann. Som två olika personer.

  En människa med narcissistisk personlighetsstörning är som två olika personer. Inom hemmets fyra väggar är det personens humör som styr allt. Utanför kan personen vara charmerande och vänlig.

Nyligen publicerat - Arkivet