Hoppa till huvudinnehåll

Piffen inviger mobo under World Orienteering Day

Kontroll på mobo-banan i Pargas.
Mobo-banan i Pargas orienteras med en mobilapplikation. Kontroll på mobo-banan i Pargas. Bild: Yle/Linus Hoffman orientering,mobilapplikation,Pargas,mobilorientering

På onsdag är det World Orienteering Day, då cirka en halv miljon människor deltar i mer än 1 800 orienteringsjippon över hela världen. Bland annat Åbo, Pargas och Kimito är med om världsorienteringsdagen.

Orienteraren Otto Simosas tävlar i onsdag i världscupen i orientering i centrum av Åbo, samma dag som det är världsorienteringsdagen. Efter att världseliten sprungit på banorna får motionärer pröva på sprintorientering.

Han tycker det är viktigt att ordna evenemang också för motionärer.

- Alla sätt att få folk att gå ut är bra, det kan vara i skog, parker eller i städer, tycker Simosas.

Pargas IF har i flera år haft fasta kontroller med färdiga banor i Norrby och Munkvik, och världsorienteringsdagen invigs också en mobo-bana, alltså orientering med mobiltelefon. Mobo är som vanlig orientering, men istället för karta använder man sin smarttelefon eller surfplatta.

- Det är fint att vi kan erbjuda många olika idrotts- och fritidsaktiviteter precis i centrum av Pargas, både för Pargasbor och för turister, säger Pargas fritidssekreterare Mikael Enberg, som på onsdag kväll inviger mobo-banan.

Karta för mobilorientering från Pargas centrum.
Karta för mobilorientering från Pargas centrum. Bild: Yle/Linus Hoffman Pargas,Pargas IF,orientering,orienteringskarta,mobilapplikationer,mobo

- I Finland öppnades den första mobo-banan 2014, och i dag finns redan ett 119 banor, bland annat på Runsala i Åbo, Ahtela i Sagu, idrottsparken i Salo och Badhusberget i Mariehamn, berättar Eero-Antti Lonka från Finland Orienteringsförbund. Och tiotals fler är på kommande.

Kimito SF:s orienteringsevenemang sker i Amosparken, där det ordnas orientering som passar bra för hela familjen, även nybörjare.

Världsorienteringsdagen firas på tolv orter i Svenskfinland.

Artikeln har 26.5.2017 preciserats vad gäller antalet mobo-banor i Finland.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland