Hoppa till huvudinnehåll

Projektchef dömdes till böter - lät arbetssökande jobba hemma hos sig på Vanda stads bekostnad

Bild på handskar och såg som lagts åt sidan.
Tingsrätten förkastade en del av åtalet eftersom det var svårt att bedöma hur mycket renoveringen, som de arbetssökande utförde, var värd. Bild på handskar och såg som lagts åt sidan. Bild: All Over Press uppsägning,renovering,byggande,arbetslöshet

En projektchef vid Vanda stads arbetsverkstad dömdes på onsdagen till 725 euro i dagsböter för missbruk av förtroendeställning. Arbetssökande vid verkstaden har jobbat hos henne och renoverat hos hennes föräldrar, men hon har inte betalat något för arbetet. Hennes chef friades från åtalet om brott mot tjänsteplikt av oaktsamhet.

Den 54-åriga kvinnan var närmaste chef för verkstadens handledare. Hon hade i augusti och september 2011 låtit en handledare och sex arbetssökande göra täckdikning hemma hos henne men betalade inget för arbetet.

I februari 2012 har kvinnan låtit göra en renovering hemma hos sina föräldrar och inte heller för det arbetet har hon betalat något. En arbetssökande och en person som jobbat för Vanda stad utförde arbetet.

Projektchefen hade också godkänt att en anställd som hon varit närmaste chef för hade fått sitt egnahemshus renoverat av arbetssökande. De hade kommit överens om renoveringen muntligt och det saknades budget, avtal och kostnadskalkyl. Husets ägare fick en räkning på 1 000 euro fastän renoveringen antas ha kostat mer än så.

Åklagaren korrigerade åtalet i rätten

Under rättegången korrigerade åklagaren åtalspunkterna och det framkom att arbetena inte har räckt så länge och kostat så mycket som åklagaren tidigare uppgivit.

Arbetet med täckdikningen räckte inte tio dagar utan bara fem, vilket gör att räkningen, som projektchefen inte har betalat, varit 1 350 euro och inte 2 100 euro. Renoveringsarbetet hos projektchefens föräldrar räckte inte fem dagar utan tre, vilket gör att räkningen som projektchefen inte betalade var 135 euro och inte 210 euro.

Åklagaren yrkade på 60 dagars villkorligt fängelse, men kvinnan dömdes till 25 dagsböter, vilket blir 725 euro sammanlagt.

Oklart vad renoveringen var värd

När det gäller projektchefens roll i fallet där en anställd fått sitt egnahemshus renoverat förkastades åtalspunkten.

Kostnaden för den renoveringen sjönk också under rättegången då åklagaren uppgav att den inte kostat 15 220 euro utan 4 312 euro. Den summan togs fram av en snickarmästare, som åklagaren hört.

Projektchefens chef åtalades för brott mot tjänsteplikt av oaktsamhet, men det åtalet förkastades helt.

Orsaken var att tingsrätten inte har kunnat fastställa den rätta summan för renoveringen av egnahemshuset och om kostnaden på 1 000 euro, som den anställda betalat, är mindre än den verkliga kostnaden.

Rätten konstaterar att summan är klart mindre än den skulle vara om proffs hade gjort arbetet, men arbetet hade inte varit bra gjort. Därför dömdes inte chefen för brott mot tjänsteplikt av oaktsamhet.

Projektchefen jobbar inte längre inom Vanda stad. Chefen som friades i rätten arbetar ännu inom staden, men hon har andra uppgifter. Båda två nekade till åtalet.

Tingsrättens dom har inte vunnit laga kraft.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen