Hoppa till huvudinnehåll

Richardsson vill knäcka VM-kvalgränsen snabbt: "Får inte vara ett problem i år"

I morgon trycker Camilla Richardsson igång säsongen på allvar. Hon vill knäcka VM-kvalgränsen så fort som möjligt. ”Tidigare har det blivit en enda lång jakt på att hitta tävlingar för att klara gränsen”, säger hon till Yle Sporten.

Camilla Richardsson smyger igång säsongen med ett lopp utan hinder i morgon. Det blir framför allt en insats för att stöka undan premiären. Den 5 juni har hon däremot ringat in med en röd tuschpenna i kalendern.

Hinderloppet i Prag är Vasalöparens första chans att löpa under VM-kvalgränsen på 3000 meter hinder. Tiden som ska slås för att knipa en biljett till sommarens friidrottshöjdpunkt i London ligger på 9.42.

– I Prag vill jag springa en bra tid. Jag blir inte knäckt om jag inte fixar gränsen direkt, men efter det kommer Paavo Nurmi Games ganska snabbt. Lag-EM i Vasa är plan C, säger hon till Yle Sporten.

– Det skulle ge en trygghet att klara gränsen tidigt. Tidigare har det blivit en enda lång jakt på att hitta tävlingar för att klara gränsen. Då kan man inte köra en träningsperiod inför ett mästerskap.

Camilla Richardsson, EM 2016
Camilla Richardsson åkte ut i försöken på 3000 meter hinder i EM i Amsterdam i somras. Camilla Richardsson, EM 2016 Bild: All Over Press Camilla Richardsson,hinderlöpning,friidrott

Tog hjälp av Keskisalo

Richardsson har löpt i två seniormästerskap. 2015 gjorde hon debut i VM i Peking och förra sommaren blev det en EM-resa till Amsterdam. Däremot tvingades hon titta på OS i Rio från tv-soffan.

I båda mästerskapen har hon åkt ut i försöken. Inför säsongsstarten är Richardsson optimistisk för att göra karriärens bästa tider.

– Det känns väldigt bra. Det har gått väldigt bra i vinter. Jag har mitt bästa träningsläger någonsin bakom mig och i terräng-FM visade jag god form. I år är målet att klara VM-kvalgränsen med ett normalt lopp. Om man ska ha något att göra på ett VM ska gränsen inte få vara ett problem.

Det långa höghöjdslägret i Arizona gav precis den spark i rätt riktning som Richardsson ville ha. För första gången testade hon på hög höjd på allvar – och hon fick hjälp av en rutinerad räv.

– Jag lärde mig mycket av Jukka Keskisalo. Det var bra att han var med. Han hade stenkoll på vad vi sysslade med och vad man ska göra på hög höjd.

– Jag var lite småorolig innan vi åkte. Det var något helt nytt, men man måste ta risker för att vinna något. Det fungerade väldigt bra, jag är nöjd med mitt val.

Camilla Richardsson förbereder sig för ett träningspass.
Camilla Richardsson hoppas få springa på hemmaplan under lag-EM i Vasa. Camilla Richardsson förbereder sig för ett träningspass. Bild: Yle/AnttiKoivukangas Camilla Richardsson,friidrott,hinderlöpning,3000 metres steeplechase,3000 meter hinder

Siktar redan mot OS i Tokyo

Tjugotreåringen åkte på en riktigt tuff motgång när det inte blev någon start i Rio förra sommaren. Richardsson tycker ändå att hon redan nu har mognat väldigt mycket som idrottare.

– För några år sedan var det nästan katastrof om jag inte sprang personbästa på varje tävling. Jag kanske är lite ödmjukare nu. Jag vet att det är svårt att springa rekord. Man kapar inte tjugo sekunder under ett år hur mycket man än försöker. Nu tar jag inte framgångar lika för givet längre.

Efter OS-besvikelsen förra året har hon laddat batterierna igen och fäst blicken på OS i Tokyo om drygt tre år.

– 2020 är ett väldigt viktigt år för mig. Det är dit jag siktar, men jag måste också tänka kortsiktigare för att orka träna. Dessutom kan jag vara som allra bäst 2024 också.

Ett riktigt, riktigt kortsiktigt mål kommer redan om en månad. Då kan Richardsson få chansen att löpa lag-EM på sin egen hemmaplan. Tävlingarna ordnas på Karlsplan i Vasa vid midsommar.

– Det är en jätteviktig tävling för min del. Den går på hemmaplan, min förening arrangerar den. Helt klart vill jag springa där.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport