Hoppa till huvudinnehåll

Söfuk effektiverar beslutsgången

Campus Kungsgården.
Campus Kungsgården. Campus Kungsgården. Bild: Yle/Joni Kyheröinen. campus kungsgården,Österbotten,Vasa

Söfuk har ett nytt grundavtral och en ny förvaltningsstadga och beslutsgången ska bli smidigare. Nämnden för Kultur Österbotten och direktionen för Wasa Teater slås ihop till en kultursektion.

Svenska Österbottens förbund för utbildning och kultur, Söfuk som upprätthåller Yrkesakademin i Österbotten, Wasa Teater och KulturÖsterbotten har ett nytt grundavtal.

För liten representation

Men riktigt eniga var kommunerna inte på styrelsemötte på tisdag. Tolv av fjorton kommuner godkände grundavtalet, men Vasa och Jakobstad önskade ändringar.

I Jakobstad tyckte man att representationen i styrelsen blir för liten.

I den nya styrelsen kommer norra delen från Nykarleby till Karleby att ha tre representanter, mitten mellan Vörå och Malax 7 och syd får 3 representanter. Men majoriteten vann.

Direktör Ulrica Karp vid Söfuk
Ulrica Karp. Direktör Ulrica Karp vid Söfuk Bild: YLE/Kjell Vikman stadiet

- Fördelningen motsvarar grundkapitalet, varifrån pengarna och de studerande kommer. Vi har sett över organisationen och försökt slimma och effektivera våra beslutandeorgan, säger direktör Ulrica Karp.

Som ett led i detta försvinner två direktioner och en nämnd.

Nämnden för Kultur Österbotten och direktionen för Wasa Teater slås ihop till en ny kultursektion och Yrkesakademin YA:s beslutsgång förenklas också genom att det är styrelsen som tar besluten.

På onsdagen möttes samkommunstämman och godkände då den uppdaterade förvaltningsstadgan för samkommunen.

Tufft för personalen

På samkommunsstämmans behandlades också personalrapporten. Vasas representant Karita Blom fram de YA-anställdas situation, orken håller på att tryta efter fyra samarbetsförhandlingar.

- Jag känner inte igen beskrivningen av att de anställda skulle gå på knäna och det tror jag inte heller att våra anställda gör. Sjukfrånvaron är inte alarmerande hög, men förstås förekommer det sjukdomsfall så som det gör i organisationer, säger Karp.

Men visst är måttet rågat vad det gäller nedskärningar säger Karp.

- Vi har tappat 30 procent i finansiering och slimmat hela organisationen, det är klart att de är tufft, säger Karp.

Samtidigt har YA rustat sig väl iför reformen av yrkesutbildningen 2018.

- Just nu har vi en stark balans, vi har satsat på ekonomin och har reserver på 7 miljoner. Det är inte så lätt att få det att gå ihop, men det fungerar, säger Ulrica Karp.

Läs också