Hoppa till huvudinnehåll

Svenska Yles nya musikchef Amie Borgar: “Jag älskar karaoke”

Amie Borgar i en stol lyssnandes i hörlurar.
Amie Borgar gillar att ligga i solstolen och lyssna på musik med ett skivkonvolut i handen och följa med texterna för varje låt. Med de digitala spellistorna försvinner en del av uppleveslen, anser hon. Amie Borgar i en stol lyssnandes i hörlurar. Bild: Yle/Björn Karlsson Musikchef,amie borgar

Det är lite av en schizofren uppgift att fungera som musikchef för två så olika radiokanaler som Yle X3M och Yle Vega men samtidigt är det intressant och utmanade. Yle Vegas trumfkort är bredden av musikgenrer, menar den pinfärska musikchefen som själv gillar allt från Beethoven till Kent.

Ett av Amie Borgars första musikminnen från barndomen är låten Stupid Cupid med den amerikanska sångerskan Connie Francis. Sången fanns på en C-kassett med samlade danslåtar som hon lyckades prata till sig under ett butiksbesök med sin mamma.

- I butiken sträckte jag fram kassetten och en veckotidning. Mamma sade att jag fick välja endera och då valde jag kassetten. Jag lyssnade på Stupid Cupid om och om igen, spolade tillbaka bandet för att hitta rätt ställe. Mamma lärde mig dansa bugg till låten och det är min favoritdans än idag.

Månskenssonaten av Beethoven är ett annat stycke som Borgar burit med sig från barndomen.

- När jag hörde stycket sade jag att det här vill jag lära mig spela. Min mamma köpte noterna och så gick det inte länge innan jag lärde mig spela första satsen på piano. Det här är ett verk som jag fortfarande älskar att spela.

Amie Borgar och Michaela Rosenback följer med X3M:s specialsändning under Näsdagen 2016.
Amie Borgar har tidigare jobbat inom evenemangsbranchen och som producent för Ung-redaktionen vid Svenska Yle. Amie Borgar och Michaela Rosenback följer med X3M:s specialsändning under Näsdagen 2016. Bild: Björn Karlsson/Yle näsdagen 2016

Pinsamt med karaoke?

Amie Borgar säger sig ha vandrat i många spår när det kommer till musik.

Förutom pianospel har hon under årens lopp sjungit i ett flertal ensembler och körer. Stora kvinnliga vokalister inom soulen och jazzen som Ella Fitzgerald och Billie Holliday präglade hennes senare tonår.

Sen var det rocken med allt vad AC/DC och The Doors heter som gällde, icke att förglömma Kent vars vemod och känslospråk berör den nybakade musikchefen starkt. Just nu är Borgar aktiv bland annat i projektkören Exaudio.

Något hon inte hymlar med är sin förkärlek för karaoke.

- Någon kanske tycker att det är lite pinsamt men jag älskar karaoke och jag älskar att sjunga karaoke. Jag älskar att se när människor bara släpper loss och glömmer morgondagen. Det finns bara här och nu och låten, säger Borgar som själv har bland annat Black Velvet med Alannah Myles och Livin’ on a Prayer med Bon Jovi på sin karaokerepertoar.

Musik väcker känslor och så ska det vara. Det är bra att folk hör av sig.― Amie Borgar

Der finns inget rätt eller fel när det kommer till musik

Som nytillträdd musikchef vid Svenska Yle ansvarar Borgar för musikprofilen i både Yle X3M och Yle Vega, en uppgift som hon säger att är både intressant och krävande eftersom kanalerna är så olika varandra när det kommer till musiken.

- Vegas målgrupp är dessutom väldigt bred, men bredden av musik är också ett av trumfkorten. Sen är det ju inte bara jag som musikchef som väljer ut låtarna som spelas. Det är en grupp som tillsammans lyssnar och funderar över vilka låtar som lämpar sig för spellistan.

Borgar är beredd på att det kan komma en hel del kritik kring musiken, framför allt från Yle Vegas lyssnare.

- Det är så känsligt när det kommer till musik och det finns inget rätt eller fel när det kommer till musiksmak. Musik väcker känslor och så ska det vara. Det är bra att folk hör av sig, säger hon.

Om du inte var musikchef vid Svensk Yle - vad skulle du vilja göra då?

- En av mina största passioner efter musik är mat; både att äta och tillreda den och jag älskar att bjuda hem människor på middag. Jag följer med många kockar på Instagram och inspireras av deras bilder och så hittar jag på egna recept genom att titta på bilderna. Jag njuter enormt av den kreativiteten som väcks till liv.

Läs också

Musik