Hoppa till huvudinnehåll

Sviten bruten – Strandvalls blunder bäddade för Ilves

Ilves jublar mot VPS.
Ilves åkte hem med full pott från Sandviken. Ilves jublar mot VPS. Bild: All Over Press Vaasan Palloseura,Ilves Tammerfors (Fotboll)

En olycklig bollmottagning gav Ilves 1–0 mot VPS. Sebastian Strandvalls tunga sekvens blev förödande för det formstarka Vasalaget.

Efter den tunga säsongsstarten har VPS hittat rätt i fotbollsligan. Segrar mot HJK, FC Inter och JJK hade lyft upp Vasalaget till en andraplats i tabellen.

I dag såg det lovande ut i den första halvleken mot Ilves. VPS hade grepp om matchen, men gjorde inte mål. Det straffade sig.

Efter paus gjorde Emile Paul Tendeng och Tuco varsitt mål för Ilves, som imponerade i den andra halvleken och bröt sin svit efter två raka förluster.

– Det här var en bra insats. När vi hade boll spelade vi lugnt och när vi försvarade så gjorde vi det som ett lag, säger Jani Tanska till IS-TV.

"Bollen måste in"

Sebastian Strandvall blev en liten otursgubbe för VPS. Strandvall, som haft en strulig vinter och start på ligasäsongen, kom in i den 64:e minuten. I den 70:e minuten kom en blytung miss.

Strandvall fick en olycklig bollmottagning när Joonas Vahtera passade honom. Bollen slank omedelbart till Tendeng som inte gjorde något misstag från ett fritt skottläge.

– Det är svårt att säga vad som hände efter paus. Vi kom in med hög energi och jag tycker inte det fanns någon tydlig skillnad jämfört med första. Då hade vi lägen och bollen måste in då, säger Jerry Voutilainen till Yle.

SJK tappade segern på stopptid

I den jämna tabellen ligger VPS trea på fjorton poäng efter kvällens 2–0-förlust. Ilves kröp närmare och parkerar en pinne bakom med en match mindre spelad.

Ny tabelltvåa är KuPS. På stopptid räddade Joni Mäkelä en poäng för Kuopiolaget hemma mot SJK. Johannes Laaksonens tidiga mål såg ut att föra upp SJK till andraplatsen, men Sixten Boströms manskap tvingades vända hemåt med en poäng i bagaget.

I kvällens tredje ligamatch tätade RoPS till läget ytterligare. Efter 2–1-segern mot JJK, fortfarande segerlöst och jumbo, har man samlat ihop tolv poäng. Mellan KuPS och tabellnian IFK Mariehamn är det endast fyra poäng som skiljer.

Resultat:

VPS–Ilves 0–2 (0–0)
Mål: 0–1 Emile Paus Tendeng, 0–2 Tuco.

RoPS–JJK 2–1 (2–0)
Mål: 1–0 Emeka Friday Eze, 2–0 Ivan Tatomorovic, 2–1 Elias Ahde.

KuPS–SJK 1–1 (0–1)

Mål: 0–1 Johannes Laaksonen, 1–1 Joni Mäkelä.

Läs också