Hoppa till huvudinnehåll

Viasat tar över kvalfotbollen – "Det finns möjlighet till svenska referat"

Fredrik Jensen har gjort sitt första landslagsmål.
Fredrik Jensen gjorde mål när Finland i mars mötte Österrike. Fredrik Jensen har gjort sitt första landslagsmål. Bild: All Over Press Finlands herrlandslag i fotboll,Fredrik Jensen,fotboll

Yle har sänt herrlandslagets kvalmatcher i de senaste mästerskapskvalen. Efter det pågående VM-kvalet tar Viasat över fotbollsrättigheterna. Vi garanterar att Finlands matcher kan ses avgiftsfritt och håller dörren öppen för svenskspråkiga referat, sade Viasat Finlands verkställande direktör Mathias Norrback till Yle Sporten.

Det svenska mediebolaget MTG har köpt rättigheterna till fotbollslandslagets kvalmatcher. Det innebär att Viasat sänder herrlandslagets kvalmatcher till EM 2020 och VM 2022.

I paketet ingår även det europeiska fotbollsförbundet Uefas nya koncept Uefa Nations League som startar i september 2018. Viasat utlovar årligen 250 Tv-sända landskamper.

Kan ses avgiftsfritt

Viasat säljer avgiftsbelagda tv-paket och nättjänstpaket, men de finska landslagsmatcherna kommer även att kunna ses avgiftsfritt via bolagets reklamfinansierade nättjänst. Via Viasats tjänst kan matcherna följas via tv, dator, pekdator eller mobiltelefon.

Att Yle inte kunde matcha MTG:s bud handlade om ekonomi.

– Vi gjorde ett konkurrenskraftigt erbjudande, men det hade inte varit ansvarsfull pengahantering eller ens möjligt att gå in i en fortsatt anbudstävlan där priset drivs upp. Vi försöker säkra att vårt utbud även i fortsättningen är omfattande och mångsidigt, sade Yle Urheilus chef Panu Pokkinen.

Svenskspråkigt referat möjligt

Yle Sporten fick på onsdagseftermiddagen tag på Mathias Norrback som är verkställande direktör för Viasat Finland.

– Vi kan garantera att Finlands samtliga matcher visas gratis på vår nättjänst Viafree. Det är inte uteslutet att matcher också skulle visas avgiftsfritt på tv-kanalen Viasat, men det är en rätt så komplicerad situation, säger Norrback och förklarar att det bland annat handlar om distributionstekniska detaljer.

Norrback förhåller sig också positivt till tvåspråkiga referat i Finlands matcher men understryker att det är en ekonomisk fråga som Viasat senare får återkomma till.

– Det finns möjlighet till svenska referat men det förutsätter kommersiellt samarbete.

Artikeln uppdaterades den 24 maj klockan 15.30 med Mathias Norrbacks kommentarer.

Artikeln uppdaterades den 24 maj klockan 15.58. Rubriken 'Viasat tar över kvalfotbollen – Yle: "Vi gjorde ett konkurrenskraftigt erbjudande"' ändrades till 'Viasat tar över kvalfotbollen – "Det finns möjlighet till svenska referat"'