Hoppa till huvudinnehåll

Merkel och Obama – vänskaplig träff vid Brandenburger Tor

Förbundskansler Angela Merkel och USA:s förre president Barack Obama diskuterar demokrati vid Brandenburger Tor. 25.5.2017
Förbundskansler Angela Merkel och USA:s förre president Barack Obama diskuterar demokrati vid Brandenburger Tor. 25.5.2017 Bild: EPA/CLEMENS BILAN Angela Merkel,Barack Obama,Berlin

Det var Barack Obamas största offentliga framträdande i Europa efter att han lämnade presidentposten i början av året. Vid Brandenburger Tor i Berlin, inför en publik tiotusentals mänskor diskuterade han idag demokrati tillsammans med förbundskansler Angela Merkel.

"Du bist ein Berliner – du är en berlinare. Välkommen hem!"

Publik med uppmuntrande skyltar vid Brandenburger Tor under Angela Merkels och Barack Obamas diskussion om demokrati. 25.5.2017
Publik med uppmuntrande skyltar vid Brandenburger Tor under Angela Merkels och Barack Obamas diskussion om demokrati. 25.5.2017 Bild: EPA/CLEMENS BILAN Berlin,Angela Merkel,Barack Obama

Med en hänvisning till president John F. Kennedys ord från år 1963 hälsades Barack Obama på publikens skyltar också den här gången varmt välkommen i Berlin.

Den här gången var Obama på plats för att diskutera demokrati tillsammans med förbundskansler Angela Merkel vid den tyska evangeliska kyrkans kyrkodagar, som ordnas i Berlin och Wittenberg.

I år är festligheterna kring kyrkodagarna mer omfattande än vad de brukar vara, då man samtidigt firar att det har gått 500 år sedan reformationen inleddes.

Mot främlingsfientlighet

Under diskussionen med Merkel slog Obama fast att det är med stolthet han ser tillbaka på sina åtta år som amerikansk president.

Han lyfte bland annat fram de stora framgångarna med den mycket omdiskuterade sjukvårdsreformen som president Donald Trump nu vill skrota.

– Att jag inte kunde genomföra alla de projekt jag hade tänkt mig hör till jobbet, sade Obama.

Trots att han säger sig se mycket optimistiskt på framtiden ser han också att den internationella politiken befinner sig i ett brytningsskede.

Diskussionen mellan förbundskansler Angela Merkel och USA:s förre president Barack Obama lockade en stor publik till Brandenburger Tor. 25.5.2017
Diskussionen mellan förbundskansler Angela Merkel och USA:s förre president Barack Obama lockade en stor publik till Brandenburger Tor. Diskussionen mellan förbundskansler Angela Merkel och USA:s förre president Barack Obama lockade en stor publik till Brandenburger Tor. 25.5.2017 Bild: EPA/FELIPE TRUEBA Brandenburger Tor,Berlin

Så varnar Obama för främlingsfientlighet, intolerans och antidemokratiska strömningar och han uppmanar folk att ställa sig emot de krafter som sprider de här budskapen.

– Det här är en viktigt strid, som vi måste ta, konstaterade Obama.

Kritik mot Merkel

En stor del av diskussionen kretsade också kring flyktingar och förbundskansler Angela Merkels flyktingpolitik.

Merkel ställdes bland annat till svars för att många mänskor som redan är på god väg att integreras i Tyskland nu tvingas lämna landet, som en följd av att man har gått in för att utvisa flyktingar med negativa asylbesked betydligt mer aktivt än tidigare.

– Det här är en av de svåraste frågor som jag som förbundskansler måste brottas med. Vi har därför redan försnabbat asylprocessen för att undvika att undvika att sådana här situationer uppstår.

– Vi måste framför allt koncentrera oss på att hjälpa just dem som verkligen behöver skydd, säger Merkel.

Barack Obama betonade vikten av att bekämpa orsakerna till att folk flyr från sina hemländer.

USA:s förre president Barack Obama i en diskussion om demokrati i Berlin 25.5.2017
USA:s förre president Barack Obama i en diskussion om demokrati i Berlin 25.5.2017 Bild: EPA/CLEMENS BILAN Barack Obama

Här gäller det framför allt att med alla möjliga medel se till att det inte kommer till militära konflikter, men också utvecklingshjälp och att aktivt arbeta mot klimatförändringen är viktiga medel, konstaterade Obama.

Hjälp i valkampanj?

När Barack Obama prisar förbundskansler Angela Merkel och talar om hur bra de kommer överens väcker det här ändå inte endast eufori i Tyskland.

Såväl inom vissa kretsar av kyrkan, som bland Merkels politiska motståndare ser man dagens diskussion med Obama som gratis valreklam bara några månader före det kommande förbundsdagsvalet.

Från arrangörshåll heter det att det var Obama som dikterade villkoren och att han inte ville han någon annan diskussionspartner än Merkel.

Från tyskt socialdemokratiskt håll utgår man ändå från att förbundskanslersämbetet har haft sitt finger med i spelet när det gällde upplägget av diskussionen.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes